Održana svečanost povodom dana Bedra u Bijelom Polju i zajednički iftar

Reis Rifat ef. Fejzić
Reis Rifat ef. Fejzić

Bijelo Polje – U organizaciji Odbora Islamske zajednice Bijelo Polje, sinoć u velikoj sali Centra za kulturu u Bijelom Polju, upriličena je svečanost povodom dana Bedra.

Svečanosti su, pored mnogobrojnih gostiju iz javnog, kulturnog, političkog i vjerskog života, prisustvovali i reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić, sekretar Mešihata IZ-e Bajro ef. Agović, direktor kancelarije za kontakte sa inostranstvom Mešihata IZ-e, prof. Omer ef. Kajoshaj, prof. Rejhan ef. Hot, profesori i hor medrese “Mehmed Fatih” u Podgorici.

Svečanost u Bijelom Polju
Svečanost u Bijelom Polju

Nakon pozdravne riječi predsjednika Odbora, prof. Amera ef. Šukurice, hor medrese je izvedbom nekoliko ilahija imanskom energijom oživio osjećaje krcate sale Centra za kulturu. Potom je, o bedranskim porukama, kao simbolu neprekidne vjerničke borbe, nadahnutim i biranim riječima, prisutnima se obratio mladi teolog, prof. Rejhan ef. Hot. On je naglasio da ova bitka nije puka historijska činjenica, već živi podsticaj vjernicima na svakodnevnu borbu koju svaki pojedinac vodi protiv šejtana i zlih poriva vlastitog nefsa.

Nakon još jednog bloka milozvučnih ilahija, riječ je uzeo reis Rifat ef. Fejzić. On je, podsjećajući na bedranske poruke konstantne borbe protiv šejtana, istakao da je ramazan sezona smanjenog djelovanja šejtana. No, ta ograničenost djelokruga šejtanima-džinnima, nije toliko vidljiva, jer je očito intenzivno djelovanje šejtana – ljudi u mubarek mjesecu ramazanu. Iskrenim, otvorenim i srdačnim savjetima, koji su naišli na odobravanje prepune sale prisutnih, kroz talase glasnog odobravanja i potvrđivanja, reis je podstakao muslimane da se posvete poštovanju vlastitih vrijednosti. “Brojni su nemuslimani koji imaju ono što opet brojni muslimani nemaju – poštovanje hurmeta postača. Čak i nemuslimani, kulturom poštovanja svetosti žrtve posta, znali su cijeniti ono što mnogi muslimani danas, koji javno jedu i piju, ne znaju cijeniti.” U drugom dijelu svog izlaganja, reis Fejzić je pomenuo da sa Odborom Islamske zajednice Bijelo Polje ima izvrsnu saradnju. “Kroz konstantnu uključenost Mešihata u projekte Odbora, trudimo se da vam u Bijelom Polju omogućimo valjane uslove za vjerski život. Već duži period, to nismo u stanju. U jezgru Bijelog Polja, postojalo je nekoliko džamija, koje su porušene u posleratnom komunističkom periodu. Na žalost, dosadašnja lokalna uprava, koju ste vi držali na vlasti, nije imala dovoljno razumijevanja za vaše potrebe, odugovlačila je sa izgradnjom džamije” – naglasio je reis Fejzić.

Svečanost povodom "Dana Bedra"
Svečanost povodom "Dana Bedra"

Program svečanosti je vodio prof. Džemal ef. Dacić. Kratak period do iftara, reis Fejzić je iskoristio da sa saradnicima obiđe džamiju u izgradnji u naselju Nedakusi. Nakon toga, upriličen je iftar za oko dvije stotine džematlija, u Gradskoj džamiji.

Po obavljenom iftaru, glavni imam Odbora IZ-e Bijelo Polje Enis ef. Burdžović se prisutnima kratko obratio, moleći Allaha za obilatu nagradu donatoru ovog iftara, hadži Abazu Hadžiahmetoviću. On je potom zamolio reisa Fejzića da prouči dovu.

Teravih namaze u Bijelom Polju i Rasovu, svojim prisustvom i vazu-nasihatima, uveličali su prof. Džemal ef. Dacić i sekretar Mešihata IZ-e Bajro ef. Agović.