Enis ef. Burdžović: “U Crnoj Gori ima teravijskih džemata, koliko u Kur'anu sura”

Enis ef. Burdžović
Enis ef. Burdžović

Podgorica – Kroz neprekidne ramazanske zijarete odborima i džematima širom Crne Gore, sinoć u Starodoganjskoj džamiji u Podgorici predavač je bio rukovodilac Vjersko-prosvjetne službe Mešihata IZ-e, Enis ef. Burdžović. On se nakon teravih namaza obratio džematu ove starovaroške džamije.

Na početku, prof. Burdžović je ukazao na privlačnu podudarnost: „Obzirom da je mubarek ramazan mjesec Kur'ana, nemoguće je ne ukazati u mjesecu Kur'ana, da u Crnoj Gori, ove godine, imamo teravijskih džemata koliko imamo kur'anskih sura. Ova podudarnost broja 114, podstiče na osjećaj da u bilo koji džemat uđemo, imamo osjećaj da smo pristupili nekoj od kur'anskih sura, jer se u svim džematima osjeća bliskost vjernika sa Kur'anom.“

Između ostalog, poenta obraćanja, kroz upečatljive primjere je bila da vjernici moraju za sobom ostaviti širom otvorena vrata vezanosti za svog Stvoritelja i nakon što izađu iz ramazana. Prof. Burdžović je ukazao na momente u kojima nas Allah Svemilosni upućuje na vrata bliskosti sa Njim: „Ja sam uz mog roba kad god me se sjeti, i kad god se njegove usne Mojim imenom pokrenu.“  „Ja sam uz one čija se srca slome radi Mene“. Ja sam onakav kakvim me Moj rob smatra…“ , su samo neki od primjera bliskosti sa Uzvišenim i Svemilosnim Tvorcem.