Ministar Hayati Yazici posjetio medresu “Mehmed Fatih”

2013-09-21 23.51.44Podgorica – U okviru službene posjete Crnoj Gori, ministar trgovine i carina u Vladi Republike Turske gosp. Hayati Yazici posjetio je medresu “Mehmed Fatih” u Podgorici. Ministra Yazicia dočekao je direktor medrese Rahman ef. Kačar sa svojim saradnicima. Ministar Yazici je obišao medresu i obratio se profesorima i učenicima u amfiteatru medrese.

Na početku ministar je u kraćim crtama predstavio svoju bogatu biografiju. Posebno je istakao to što je i sam bio učenik medrese. U nastavku, u vrlo iscrpnom govoru ministar je skrenuo pažnju učenicima na aktivno učenje koje će rezultirati da budu od koristi ljudskoj zajednici. Takođe je ukazao na vrijednost lijepog ahlaka koja je prva odlika učenika medrese. Upozorio je učenike da se do uspjeha dolazi uz maksimalnu poslušnost i ljubav prema roditeljima i podsjetio ih na roditeljski hak citirajući hadis Muhammeda a.s. u kojem kaže: “Džennet je pod majčinim nogama”.

0553845001379854569Na kraju ministru se zahvalio direktor medrese Rahman ef Kačar riječima: Poštovani ministre, naša medresa nosi ime jednog velikog čovjeka, Sultana Mehmeda Fatiha. Nju je za šest godina rada posjetio sami vrh Republike Turske. Posjetio nas je predsjednik gosp. Abdullah Gül, potpredsjednik Vlade gosp. Bekir Bozdağ, ministar Ahmet Davutoğlu, evo danas ste nas i vi počastili svojim zijaretom. Hvala vam na svemu. Želimo da prenesete naše najiskrenije bratske selame uvaženom premijeru Recep Tayyip Erdoğanu. On je uvijek u našim mislima i našim dovama. Molimo Allaha da ga pomogne u svim hajirli poslovima koje radi. Naša je najveća želja da jednog dana inšallah i njega dočekamo u ovoj našoj medresi.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.