Delegacija Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori posjetila Muftijstvo u Skadru

Džamiju "Ebu-Bekr" u Skadru
Džamiju "Ebu-Bekr" u Skadru

Albanija/Skadar – Delegacija Mešihata IZ-e u Crnoj Gori juče, 26. januara 2011. godine posjetila je Muftijstvo u Skadru. Delegaciju su sačinjavali Omer Kajoshaj, šef službe za odnose sa javnošću Mešihata, Ismail Dacić, imam Osmanagića džamije u Podgorici, Fuad Čekić, šef pravne službe Mešihata i kordinator Dijaneta Turske (Islamska zajednica u Turskoj) za Crnu Goru Muhamed Tevfik.

Delegaciju Mešihata je primio Muftija Muhamed Sytari i njegov zamjenik, te direktor radija „ Jehona“ Arben Halluni. Muftija je delegaciju upoznao sa radom i organizacijom Muftijstva i izrazio spremnost saradnje sa Mešihatom IZ-e u Crnoj Gori. Kao prvi korak u tom pravcu je predložio mogućnost bratimljenja njihove Medrese sa Medresom u Podgorici, a Arben Halluni, direktor Radija „Jehona“ je predložio svestranu pomoć u osnivanju radija Mešihata.

Delegacija Mešihata nakon posjete Muftijstva posjetila je mušku Medresu „Hadži Šeh Šamija“, gdje ih je dočekao direktor Medrese Kujti Dervishi, koji ovu funkciju obavlja već šest godina. Dervishi je stupanjem na funkciju direktora postavio sebi za cilj da škola broji preko hiljadu učenika, a danas istakao je direktor ponosno, škola muška i ženska upšljava preko sto službenika i broji 950 učenika a već naredne godine će broj učenika biti preko hiljadu. Kompleks muške Medrese sačinjavaju trospratna zgrada škole, trospratna zgrada internata i džamija. Škola je opremljena savremenim kabinetima za hemiju, fiziku i matematiku a na zadnjem spratu internata se nalazi velika konferencijska sala koja broji 250 mjesta. Prošle godine škola je zauzela peto mjesto na rang listi uspješnosti svih srednjih škola u Albaniji. Interesantno je da polaznici škole su svršenici šestog razreda osnovne škole. Nakon toga uslijedila je posjeta džamiji Ebu Bekr i džamiji Paruce, koje mogu pojedinačno primiti preko hiljadu klanjača, te upoznavanja sa imamima i njhovim radom na terenu. Skadarsko muftijstvo broji pedeset i sedam džamija od čega su jedanaest gradskih. Nakon obavljenih posjeta Omer Kajoshaj je ispred Mešihata IZ-e Crne Gore pozvao muftiju i njegove saradnike da posjete Mešihat IZ-e u Crnoj Gori, što su rado i prihvatili.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.