Četvrta ramazanska hutba (Ramazan 1432.h. 2011)

Ramazan 1432/2011
Ramazan 1432/2011

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!

Zalazi nam sunce ramazana

Iskrenu zahvalnost dugujemo Allahu Uzvišenom, na plemenitoj milosti, velikodušnom oprostu, i žuđenim spasom od Vatre, koje nam je kroz blagodat mubarek ramazana protkao i poklonom nam učinio. Neka je salavat i selam na najbolje Allahovo stvorenje kojeg je Zemlja nosila i nebo pokrivalo, našeg miljenika i poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu porodicu i ashabe uzorite.

Braćo u vjeri,

Allah Uzvišeni u Kur'ani-Kerimu veli:

و أنفقوا في سبيل الله و لا تلقوا بأيديكم الي التهلكة و أحسنوا إن الله يحب المحسنين
„I udjeljujte na Allahovom putu, i ne bacajte sami sebe u propast, i dobro činite; doista Allah voli one koji su dobročinitelji.“ (el-Bekareh, 195)

I ako bi današnju hutbu mogli posvetiti traganju za blagodati lejletul-kadra, za njom tragamo i o njoj slušamo u teravijskim i dnevnim vazovima u svim džamijama. S toga odlučismo da se današnjom hutbom pozabavimo očuvanjem hurmeta mubarek mjeseca ramazana, čiji se zalazak primakao.

Braćo draga, ovaj mjesec koji predstavlja vježbu naše odvažnosti polako nam izmiče i prolazi. Ibadeti u njemu su nas podučili da na Allahovom putu nije uzaludno žrtvovati. Naučili smo da na Allahovom putu trebamo udjeljivati, makar to u očima ostatka svijeta djelovalo suludo. Dobar dio islamskog ummeta je siromašan, nezbrinut,  mučen progonima, represijama, svakodnevnim životnim problemima i patnjama. Ali svi zajedno, kao jedno tijelo, saosjećamo sa nemogućnošću brojnih muslimana svijeta da imaju imetka za pristojan iftar, a kamo li da daju zekat i sadekatul-fitr. Ali smo svi naučili da udijelimo od svog vremena, od svoje pažnje, svojih navika i običaja. Naučili smo da zrtvujemo vlastite prohtjeve na Allahovom putu! A to je velika darežljivost. Jer, nije darežljivost u davanju onog što nam ne treba. Danas kada svi štede na vremenu, kada je vrijeme novac, pravi je ibadet i udjeljivanje na Allahovom putu – da čovjek žrtvuje svoje slobodne trenutke svojoj duši i preda je njenom Gospodaru.

Neka zna svako od nas ponaosob, da

Ako nismo u mjesecu ramazanu spremni da za svoju vjeru, koja je dio našeg karaktera, odvojimo slobodnog vremena, onda se polako primičemo rubu onog na šta nas nastavak ajeta upozorava, a to je „bacanje sebe u propast.“ Možda su ramazanski trenuci imetak kojim se kupuje džennetska vječnost. Ako smo u toku ramazana dali svoj Ahiret za tuđ Dunjaluk, pripadamo velikim gubitnicima.

Dijeliti na Allahovom putu, kako ajet traži, podrazumijeva dati i dva viška od kojih se vjernik-postač mora jako čuvati. To su

–          višak u imetku

–          višak u govoru

Onako kako suvišne riječi znaju da unište naš post i ostale ibadete, tako je i sadekatul-fitr višak imetka, čisti naš post od svih manjkavosti. Ako ga ne udijelimo, odabrali smo put bliži propasti.

Istinitost našeg iskrenog imana se ne brani riječima, već potvrđuje djelima. Sigurna potvrda da želimo da naš post i ramazanski ibadeti primljeni budu, je odlučnost da se udijeli sadekatul-fitr. Time garantujemo da naš islam nije zbirka praznih fraza, već konkretna djela koja stoje kao pečati riječima.

Poslušajmo kako je naš voljeni Muhammed, s.a.v.s., opisao najbolji islam kojeg može imati jedan čovjek. Rekao je:

„Najbolji  islam je da udijeliš za hranu, i da nazivaš selam i onom koga znaš i onom koga ne znaš.“

Davanjem sadekatul-fitra i zekata, potvrđujemo vrijednost svoje vjere, snagu svog islama. Ako nam je stalo do islama u kom nema žrtve,  onda smo pogrešno shvatili vjeru svoju.

Braćo draga, nekoliko riznica ibadetskog bogatstva čuvaju nas od opasnosti da sebe bacimo u propast. Te nam riznice otkriva plemeniti ashab ebu Hurejre, r.a., koji je upitao Allahova Poslanika, s.a.v.s., koje je to djelo koje će ga uvesti u Džennet. Odgovorio je:

اطعم الطعام و افش السلام و صل الأرحام و صل بالليل و الناس نيام تدخل الجنة بسلام
„Udjeljuj hranu, širi selam, održavaj rodbinske veze i klanjaj noću dok ljudi spavaju, ući ćeš smireno u Džennet“.

Davanjem sadekatul-fitra, džematskim susretima i selamima, porodičnim iftarima bliskosti, i namazima noću dok ostatak svijeta spava, brojni muslimani su sebi garantovali Džennet.

Naše investicije u Džennet nisu sigurne, svoj post ne očistimo sadekatul-fitrom. Mešihat Islamske zajednice je i ove godine odlučio da sadekatul-fitr bude usmjeren za ishranu učenika medrese „Mehmed Fatih“ u Podgorici. Njihov odlazak na školovanje, njihov boravak u medresi, spada u kategoriju „na Allahovom putu“, jer Poslanik, s.a.v.s., veli za onog  ko krene od kuće sa namjerom da stekne znanje, da je na Allahovom putu.

Cuvajući sebe od propasti, prelazimo u novu, snažniju i ljepšu kategoriju vjernika, onih koje Allah Uzvišeni voli i naziva miljenicima svojim, a to su oni koji dobra djela čine. Uspio je ramazan onog ko i nakon njega nastavi linijom dobročinstva. Čija dobrota nastavi ramazanskom linijom spremnosti da se udijeli i vrijeme i imetak, i trud i znanje, i čija odlučnost da dobro čini ljudima pobijedi slabost sebičnosti i ružnih navika.

Da bi naš ramazan nastavio svoju misiju popravljanja našeg karaktera, njegov miraz je emanet – čuvajmo pozitivnost karaktera kog smo ramazanom gradili. Čuvajmo sebe i svoje porodice, svoje prijatelje i poznanike, od propasti koje nas vrebaju.

Uvijek se ponavlja ružna praksa, koja remeti hurmet i svetost naših ramazana. To je pohlepna gramzivost onih koji nam, želeći da zarade na našoj svetosti, organizuju kojekakva bajramska veselja i proslave. Kafane i diskoteke, koje organizuju bajramske večeri, uz pjevače i pjevačice, rijeke alkohola i maglu nemorala, od naše vjere žele samo vlastiti profit. Islamska zajednica u Crnoj Gori, s toga apeluje:

Braćo vjernici,

Ne prodajte svoj Ahiret za njihov Dunjaluk! Bojkotujte odlaske na takva veselja, jer je haram da naše ibadete zalijemo haramom. Prenesite svakom na kog možete uticati, da ne priliči vjerniku da traži veselje na mjestima gdje će naći samo Allahovu srdžbu!

Molimo Allaha Uzvišenog, da nas učini dostojnim nepresušne milosti Njegove. Molimo iz obilja dobrote Njegove da naše ibadete ukabuli, našim sadekatul-fitrima očisti post naš, i da nam snagu da i nakon ramazana očuvamo bliskost sa Njim, u hladu pokornosti i odanosti vjeri Njegovoj! Amin!

Vjerskoprosvjetna služba

Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori