Iftar sa reisom Fejzićem u Plavu i svečanost u Gusinju

Reis Fejzić na iftaru u Plavu
Reis Fejzić na iftaru u Plavu

Plav/Gusinje – Sinoć  je u Plavu,  u holu Centra za kulturu, upriličen iftar sa reisom Rifatom ef. Fejzićem, za džematlije i brojne uticajne muslimane Plava i Gusinja.

Svečanom iftaru pod pokroviteljstvom Mešihata, pored reisa Fejzića, iftaru je prisustvovao prof. Enis ef. Burdžović, prof. Omer ef. Kajoshaj,  koordinator turskog Diyanet-a, Teufik Muhammedprof. Sadmir ef. Hadžić, predsjednici Odbora IZ-e Plav i Odbora IZ-e Gusinje, glavni imami Plava i Gusinja, imami, brojni predstavnici javnog, kulturnog i političkog života. Iftaru je prisustvovalo oko 150 ljudi.

Iftar u Plavu
Iftar u Plavu

Nakon iftara, dobrodošlicu i zahvalnost delegaciji Mešihata je uputio glavni imam Odbora IZ-e Plav, Sinan ef. Latić, koji je nakon uvodnih riječi pozvao reisa Fejzića da se obrati prisutnima.

Reis Fejzić je, nakon riječi zahvale svima koji su se odazvali i prisustvovali ovom iftaru, govorio je o vrijednostima ramazanskih blagodati koje se neprestano nižu jedna za drugom. On je također naglasio bitnost prepoznavanja Islamske zajednice, koja je jedina sposobna da sve razlike svede pod  krov svog jedinstva.

Svečanost u prepunom gusinjskom Centru za kulturu

Svečanost u Gusinju
Svečanost u Gusinju

Po okončanju iftara, delegacija se uputila Gusinju, gdje ih je u velikoj sali Centra za kulturu čekala brojni džematlije iz Gusinja. U prepunoj sali, skup je otpočet učenjem Kur'ana, pažnju i oduševljenje publike je plijenio hor medrese „Mehmed Fatih“,  prefinjenom izvedbom ilahija i kasida.

Nakon toga, riječ je uzeo reis Rifat ef. Fejzić. U svojim obraćanju, pozvao je prisutne da se okite plemenitim značenjima mubarek mjeseca ramazana, kojeg širom svijeta i oni koji nisu muslimani prepoznaju kao mjesec oprosta i praštanja.

Reis Fejzić na svečanosti u Gusinju
Reis Fejzić na svečanosti u Gusinju

Gostovanje u emisiji televizije „Glas Plava“

Po okončanju programa u Gusinju, reis Rifat ef. Fejzić i prof. Enis ef. Burdžović, vratili su se u Plav, gdje su u dvočasovnoj emisiji lokalne televizije davali odgovore na mnoga aktuelna pitanja, koja se tiču islama i muslimana, Islamske zajednice u Crnoj Gori, kao i medrese „Mehmed Fatih“ u Podgorici.