Unuk sultana Abdulhamida Hana, princ Abdulhamid Kayihan Osmanoglu posjetio medresu “Mehmed Fatih”

Šehzade sa reisom Fejzićem, domaćinima i učenicima medrese
Šehzade sa reisom Fejzićem, domaćinima i učenicima medrese

Podgorica – U srijedu, 25.09.2013. godine,  u amfiteatru medrese “Mehmed Fatih” održana je panel tribina na temu “Abdulhamid Han,  moj djed”. Poseban gost tribine koji nas je počastio svojim prisustvom je unuk sultana Abdulhamida Hana, princ Abdulhamid Kayihan Osmanoglu. Tribina je započela učenjem odlomka iz Kur'ana časnog kojeg je proučio direktor medrese Rahman ef. Kačar.
Nakon toga, prisutne goste iz prijateljske Turske predvođene princom poselamio je i poželio dobrodošlicu reis Islamske zajednice Rifat ef. Fejzić koji nije krio zadovoljstvo njihovim prisustvom naglasivši: “Uvaženi prinče, vaši krvni preci su ostavili puno spomenika kulture na ovom području i škola u kojoj se nalazimo nosi ime jednog od Vaših predaka. Vaš djed je sagradio džamiju u Plavu , stoga Vaša posjeta dobija još veći značaj”, rekao je između ostalog reis Fejzić.

Princ Osmanoglu na tribini u medresi
Princ Osmanoglu na tribini u medresi

Princ Osmanoglu se zahvalio na srdačnoj dobrodošlici i iscrpno govorio o svojoj porodici, precima te o današnjem stanju njihove porodice. Taksativno je nabrojao ono što je njegov djed ostavio i izgradio od otvaranja prvog stomatološkog fakulteta na svijetu, preko željezničke pruge Istanbul-Medina, do raznih drugih projekata. Osvrnuo se i na jako teško stanje porodice nakon 1923 godine, kada je nakon uvođenja republike porodica Osmanoglu protjerana i to ne u jednu već u više država, od čega i danas 40% porodice živi van domovine.  Njegov otac se vratio u Tursku tek 1974 , a osam godina kasnije su od strane tadašnjeg predsjednika rahmetli Turguta Ozala ponovo dobili tursko državavljanstvo. Na tribini je učešće uzeo i historičar Sefak Tunc. 

Tribina Abdulhamid Han  moj djed
Tribina Abdulhamid Han moj djed

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.