Svečano otvorena “Džamija pomoraca” u Ulcinju

Svečano otvorena "Džamija pomoraca" u Ulcinju
Svečano otvorena "Džamija pomoraca" u Ulcinju

Ulcinj – U petak, 01. juna 2012. godine je nakon 80 godina svečano otvorena obnovljena džamija pomoraca u Ulcinju.

Prema nekim hroničarima džamija je sagrađena u 14 vijeku i sagradili su je Mauri. Posebno interesantno je to što se nalazi na samoj obali mora, na maloj plaži, a osim kao vjerski objekat služila je pomorcima i kao svetionik.

Porušena je 1931 godine i na očuvanim temeljima njena gradnja je počela 2008 godine, kada su 3. aprila reis islamske zajednice Rifat ef. Fejzić i predsjednik opštine Ulcinj Gzim Hajdinaga položili kamen temeljac za ponovnu izgradnju džamije.

Reis Fejzić na otvaranju džamije
Reis Fejzić na otvaranju džamije

Uz prisustvo više hiljada Ulcinjana i gostiju iz drugih mjesta, kao i prisustvo brojnih diplomata, predstavnika Vlade Crne gore, Islamske zajednice Turske, lokalne uprave i drugih vjerskih zajednica koje postoje u Crnoj Gori, svečanost su svojim programom upotpunili učenici medrese “Mehmed Fatih” iz Podgorice.

Zaslužnim donatorima, institucijama i pojedincima koji su na drugi način učestvovali u ponovnoj izgradnji džamije reis Islamske zajednice u Crnoj Goriv Rifat ef. Fejzić je uručio prigodna priznanja, a potom predvodio prvu džumu namaz nakon 80 godina u obnovljenoj džamiji.

 Reis Rifat ef. Fejzić priliko uručivanja priznanja

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.