Hutba reisa Rifata ef. Fejzića povodom otvaranja “Džamije pomoraca” u Ulcinju

Reis Fejzić na hutbi u "Džamiji pomoraca" u Ulcinju
Reis Fejzić na hutbi u "Džamiji pomoraca" u Ulcinju

Ulcinj – Neka je hvala Uzvišenom Allahu, koji je uputom otvorio srca pravovjernih. Neka mu je iskrena hvala što je srca naših prethodnika otvorio prema nama, i molimo Ga da naša srca otvori za pokoljenja koja dolaze nakon nas. Neka je salavat i selam na našeg Pejgambera Muhammeda a.s., njegovu porodicu i ashabe, i sve vjernike i vjernice do Dana sudnjeg.

Braćo u vjeri,

Islam je došao da oslobodi ljude od robovanja ljudima i stvarima, otvarajući im srca slobodom robovanja jedino Gospodaru svih ljudi i stvari. Islam je dolazio sa lijepom riječju i prefinjenim moralom a branjen je životima i sabljama. Oni koji žele zlo islamu i muslimanima pokušavaju nas ubijediti u obrnut redosljed širenja islama: tvrde da se nametao sabljom, a kasnije opravdavao lijepim riječima i kulturom.

Ali postoji nepobitna činjenica koja negira ovakvu tvrdnju. Kada bi u jednu oblast došli muslimani, oni nebi gradili tvrđave i vojne baze već su gradili džamije. Džamije su bile tada, i ostale do danas, kuće slobode i sigurne luke, u kojima bi se vjernici u skrušenosti prema jedinom istinskom Gospodaru, oslobađali svih vidova ovosvjetskog ropstva. Na to upućuje i plemeniti ajet koji glasi:

و ان المساجد لله فلا تدعوا مع الله احدا

„A džamije su samo Allahove, zato mimo Allaha u njima ne molite nikoga“.(dzin, 18)

I u ovom lijepom gradu, prvo što je islam donio nije bila vojna tvrđava, već upravo ova džamija. Donijeli su je muslimanski moreplovci, želeći njome donijeti slobodu ovim krajevima.

Danas, ponovo je otvarajući, imetkom dobrotvora koji su uvakufili svoj imetak ovom gradu, oni nam poručuju da iskoristimo svoju slobodu. Zato nam ova, džamija svojom skladnom građevinom kao da govori: „Zaboravite svaku drugu silu mimo Allahove. Ne robujte ljudima jer su i oni privremeno na ovom svijetu kao i vi. Ne robujte svojim prohtjevima, jer robovanje strastima je propast, makar se u njima uživalo.“

Ova džamija kada bi mogla govoriti, prenijela bi nam riječi Omera r.a. : “Zar da ljude bacate u ropstvo, a njihove ih majke na svijet donose kao slobodne ljude?“

Braćo u vjeri, džamije su bile i ostale istinski svjetionici slobode. Amanet vakifa, amanet Islamske zajednice, kojeg prenosim sa ovog mubarek mjesta, građanima ovog grada, i svima koji se u njemu nađu: Nađite svoju slobodu u ovoj džamiji. Ne propustite šansu da potvrdite svoje vjerovanje robovanjem Allahu dž.š., na ovom mubarek mjestu. Učinite sve da ova džamija na Sudnjem danu bude svjedok vama, ne protiv vas. Jer najveći usamljenici dunjaluka su džamije u koje se ne ulazi, i mushafi iz kojih se Kur’an ne uči.

Cijenjena braćo, naučimo cijeniti slobodu šehadeta kojeg nosimo u prsima. Jer, šehadet počinje potvrdom negacije „svjedočim da nema“ boga osim Allaha. Ova negacija odbacuje sve na ovom svijetu što zaprijeti da vas zarobi. Jer, Allah hoće od vas da se oslobodite svega osim Njega, jer je On prema vama Najmilostiviji, Najblaži, Najtolerantniji. Zato i brojne predaje potvrđuju da je šehadet kojeg musliman nosi u prsima, teži po vrijednosti od čitavog svemira. U vjerodostojnoj predaji se prenosi da je Musa a.s. rekao:

„O Gospodaru, poduči me riječima kojima bih te pominjao (zikr činio)“. Allah mu odgovori: „reci- La ilahe illallah- Nema boga osim Allaha“. Musa reče: „O Gospodaru, svi tvoji robovi govore to“. Allah mu odgovori: „ reci nema boga osim Allaha“. Musa, a.s., reče: „O Gospodaru, želim nešto posebno za mene. Allah Uzvišeni: “O Musa, kada bi sedam nebesa i sedam zemalja bilo stavljeno na jedan tas, a La ilahe illallah na drugi, preteglo bi La ilahe illallah“.

Šehadet je poklon kojeg mi kao muslimani trebamo rado pokloniti bilo kom čovjeku na Zemlji, ali isto tako poklon od Allaha, kojeg se ni zbog kojeg čovjeka na Zemlji ne smijemo odreći.

Allah dž.š., nas je počastvovao prilikom da ovu džamiju danas otvorimo. Molimo Ga da džamija koju danas otvaramo – od danas otvara srca stanovnika ovog grada ka istini! Gospodaru, učini je svjetionikom i sigurnom lukom vjere Tvoje, od danas pa dok je bude! Amin!

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori
Rifat ef. Fejzić

Džamija pomoraca
Ulcinj, 01.06.2012. godina

 

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.