Saopštenje iz kabineta Reisa Islamske zajednice u Crnoj Gori

Nakon džume-namaza u svim džamijama u Crnoj Gori učinit će se sedžde-šukr (sedžda zahvalnosti), tamo gdje su džamije zbog epidemije zatvorene učit će se sala a povodom vraćanja statusa džamije Muzeju Aya Sofia.

Nakon odluke suda dekretom predsjednika Republike Turske gospodina Recepa Tayyipa Erdoğana prošle nedjelje je ovoj monumentalnoj, viševjekovnoj građevini, koja se nalazi na listi svjetske baštine UNESCO-a, ponovo dodijeljen status džamije u kojoj će se moći odvijati vjerski obredi, ali koja će biti otvorena i za sve posjetitelje koji je žele obići bez obzira na vjeru i naciju.

Ono što je jako bitno znati jeste da je, osvajanjem Konstantinipolja, 1453. godine sultan-han Mehmed el-Fatih (Osloboditelj) otkupio svojim novcem Aya Sofiu od religijskih velikodostojnika, inače dotadašnju vizantijsku crkvu, i uvakufio je Carstvu kako bi muslimani bogoslužili u njoj, dakle ona nije oteta niti na silu pretvorena u džamiju već kupljena pa nakon toga uvakufljena.
Mešihat IZCG-e poziva vjernike da u skladu riječi Uzvišenog Boga:


“Džamije su Allaha radi, i ne molite se, pored Allaha, nikome!” (El-Džinn, 18), učine sedžde-i šukr radi zahvale na ovoj velikoj blagodati za sve muslimane pa i muslimane u Crnoj Gori.

Reis Rifat ef. Fejzić

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.