Mešihat usvojio zaključke u vezi: – dodjele Priznanja Husein -paša Boljanić; – Preporuka u vezi klanja Kurbana i – raspisivanja Konkursa za izbor i imenovanje direktora Medrese.

Na elektronskoj sjednici održanoj dana 19.07.2020. Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori usvojio je sljedeće zaključke:

I

Priznanje “Husein-paša Boljanić” za 2020. godinu uručuje se:

• hadžiji Hajrizu Brčvaku i
• Refiki Tuzović.

Vrijeme, mjesto i uslovi uručivanja priznaja će se shodno epidemiološkoj situaciji organizovati u narednom periodu, o čemu će se javnost blagovremeno obavijestit.

Priznanje “Husein-paša Boljanić” Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori uspostavio je prošle godine povodom obilježavanja 450 godina Husein–pašine džamije.

Prizananje se dodjeljuje u kategorijama:

  1. istaknutim pojedincima koji su dali poseban doprinos u radu zajednice, promovisanju i širenju opšteg dobra, čovječnosti i moralnih vrlina;
  2. i službeniku Islamske zajednice za odgovoran, savjestan i požrtvovan rad.

Mešihat se Islamske zajednice je stava da je hadžija Hajriz Brčvak humanitarnim radom u prethodnom periodu, a posebno u ovoj godini koja je obilježena teškim izazovima pokazao humanost, altruizam i moralne vrijednosti koje mogu poslužiti kao uzor. On je promoter čovjekoljublja u vremenu kad se na sva vrata promoviše materijalizam kao sistem vrijednosti.

Refika Tuzović je službenica Mešihata Islamske zajednice koja godinama daje nesebičan doprinos u rešavanju pravnog statusa vjerskih službenika i upošljenika. Njen rad i angažman na tom polju je znatno doprinio institucionalnom učvršćivanju zajednice i rešavanju penzijsko-invalidskog pitanja službenika.

II

​Preporuke Mešihata Islamske zajednice o klanju kurbana

Polazeći od propisane obaveznosti prinošenja kurbanske žrtve za onoga ko je u materijalnoj mogućnosti, te duboke tradicionalne ukorijenjenosti ovog propisa u praksi muslimana ovog podneblja, a shodno trenutnoj epidemiološkoj situaciji, dužni smo se odrediti prema ovom propisu u pomenutoj situaciji, te ustanoviti napomene koje slijede:

  • Klanje kurbana predstavlja individualni (porodični) a ne kolektivni ibadet, te samo prinošenje žrtve ne podrazumijeva okupljanje, time ne predstavlja povećan epidemiološki rizik. Time ne postoji razlog za preporuku da se kurban ne žrtvuje.
  • Konsultovanjem stručnih mišljenja, ustanovljeno je da distribucija kurbanskog mesa nosi nizak epidemiološki rizik, uz strogo poštovanje propisanih mjera (adekvatno pakovati meso i distribuirati ga uz poštovanje distance i nošenje maske).
  • Uzimamo u obzir stav učenjaka Hanefijske pravne škole da se kurbansko meso treba podijeliti na tri dijela: dio koji se podijeli siromašnima, dio koji se podijeli kao poklon (prijateljima, komšijama, rodbini), i poslednja trećina koju onaj koji žrtvuje kurban treba ostaviti svojoj porodici. U okviru ovih šerijatsko-pravnih stavova, a shodno trenutnoj situaciji, kako bi izbjegli veći broj kontakata, preporučujemo da se kurbani dijele na manji broj domaćinstava.
  • Pored toga podsjećamo da oni koji nisu u prilici da samostalno žrtvuju kurban, Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori organizuje akciju klanja kurbana za potrebe ishrane učenika i učenica medrese Mehmed Fatih, te svoj kurban mogu usmjeriti na tu adresu, kako bi izbjegli suvišne kontakte. Uporedo sa tim, Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori od momenta osnivanja medrese organizuje ovu akciju obezbjeđujući besplatnu ishranu velikom broju učenika, trudeći se da ovaj doprinos institucionalizuje, kako bi se izbjegle nedosljednosti i aktivizam pojedinaca i organizacija koje tu institucionalnost pokušavaju razjediniti.
  • Na kraju, preporučujemo da se u cjelokupnom procesu prinošenja kurbana i tretiranja kurbanskog mesa strogo poštuju propisane mjere, smanji broj kontakata na dozvoljenu mjeru i ako se radi o najvećem prazniku.
  • Oni koji tradicijom godinama prinose kurbansku žrtvu, a pandemijska kriza je naškodila njihovom porodičnom budžetu, te nisu u stanju žrtvovati kurban, nije grijeh da ne prinesu žrtvu ove godine. Nije potrebno da se zadužuju da bi žrtvovali kurban, i ne postoji propis koji kaže da ako jednom počnu prinositi kurban ne smiju prekidati. Kurban se žrtvuje onda kada ima materijalnih uslova za to, kako Kur'an veli: „Allah nikoga ne tereti preko mogućnosti njegovih.“

Moleći Allaha da primi našu žrtvu u Njegovo ime, sačuva nas nevolja i iskušenja i učini nas podrškom slabima među nama, srdačno Vas selamimo.

III

​Raspisuje se Konkurs za izbor i imenovanje direktora Srednje Škole – medrese „Mehmed Fatih“

U Skladu sa redovnom procedurom o imenovanju i postavljenju direktora obrazovnih ustanova Islamske zajednice u Crnoj Gori, Mešihat Islamske zajednice raspisuje konkurs za imenovanje direktora Srednje škole – medrese „Mehmed Fatih“.

Tekst konkursa će biti objavljen na web-sajtu Islamske zajednice u roku od tri dana.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.