Reis Rifat Fejzić sreo se sa ambasadorom Talićem

Ambasador Talić i reis Fejzić
Ambasador Talić i reis Fejzić

Podgorica – Reis Islamske zajednice Rifat Fejzić razgovarao je danas  sa ambasadorom BiH Izmirom Talićem u Medresi „Mehmed Fatih“ u Podgorici.

Reis Fejzić je predstavio aktivnosti u Islamskoj zajednici posebno potencirajući značaj Medrese, kao odgojno-obrazovne ustanove, kojom je započet proces modernog institucionalnog utemeljivanja islamskog obrazovanja u Crnoj Gori.

– Našu Medresu trenutno pohadja oko 160 učenika i imamo iskazano interesovanje za povećanje tog broja i formiranje dodatnih ženskih odjeljenja. Za nas je veoma važno njeno licenciranje, koje očekujemo da će biti rješeno kroz ugovoran odnos države i Islamske zajednice, kojim se trebaju urediti i druga pitanja važna za Islamsku zajednicu- kazao je Fejzić.

Fejzić je ukazao i na potrebu daljeg instiucionalnog jačanja Islamske  zajednice, u kadrovskom smislu i kroz realizaciju nekoliko bitnih projekata medju kojima je značajna izgradnja Mešihata u Podgorici, kao i drugih objekata Islamske zajednice u više gradova u Crnoj Gori.

Ambasador Izmir Talić je kazao da je veoma dobro što Islamska zajednica u Crnoj Gori radi na stvaranju sopstvenog  obrazovnog kadra, kao i na jačanju svojih institucija i ukupno bolje organizacije u svim segmentima.

– Ambasada BiH i ja lično stojimo vam na raspolaganju, u svemu što smatrate neophodnim za povezivanje ili dalje unaprijedjenje saradnje sa institucijama u Bosni i Hercegovini- kazao je Talić.

Razgovarano je o mogućnostima saradnje u sferi kulture i nauke, kao  i obazovanja, posebno o mogućnostima za nastavak školovanja učenika Medrese na Univerzitetima u BiH.

Razgovoru u Medresi „Mehmed Fatih“, prisustvovali su i Muharem Zejnulahu savjetnik u Ambasadi BiH, Amer Šukurica , sekretar Medrese, kao i članovi Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori Omer Kajošević i Suljo Mustafić.

Ured za informisanje  Mešihata Iz-e u Crnoj Gori 

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.