Ramazanska posjeta džematu u Tivtu

Džemat u Tivtu
Džemat u Tivtu

Tivat – Profesori medrese “Mehmed Fatih” iz Podgorice nastavljaju zijaretiti naše džemate. Sinoć je posjećen džemat u Tivtu od strane prof. Džemala ef. Dacića i prof. Sadmira ef. Hadžića. Njih su ugostili glavni imam Adem ef. Emrović i predsjednik Odbora Hasan Tači. Za goste su upriličili i iftar u Budvi.

Posebne impresije na goste ostavio je novouređeni objekat u kome su smještene prostorije Odbora, kao i molitveni prostor, koji je bio ispunjen musalijama.

Nakon teravih namaza prisutnima se obratio Sadmir ef. Hadžić, koji je između ostalog rekao: Ramazanski post je najbolja škola, koja nas uči da činimo pored javnog i tajni ibadet Allahu dž.š. A post je upravo tajni ibadet za kojeg Allah posebno nagrađuje.

Nasihatom se obratio i Džemal ef. Dacić. Podsjetio je džematlije na tri ramazanska obilježja, kojima se treba maksimalno posvetiti u ovim mubarek danima, kako bi uživali u svim čarima ramazana. Post je jedno od obilježja ramazana. Poslanik je jedne prilike rekao svojoj supruzi da ne prestaje da kuca na vrata Dženeta. Ona ga upita kako će kucati na vrata Dženeta? Postom, odgovori poslanik. Teravih namaz je svojstven ramazanu. Nemojte izlaziti sa teravije prije imama, već izađite kad imam završi da bi vam nagrada bila upisana kao da ste cijelu noć bili u namazu.  Iskoristite i šansu koja nam je data isključivo u ramazanu u onom iftarskom vaktu kada se dova naša ne odbija.Uputimo Dragom Bogu dovu da nam podari ono što želimo a nemamo i da nam sačuva ono što volimo a imamo.