3. internacionalno takmičenje iz arapskog jezika u Bursi

Predstavnici medrese "Mehmed Fatih" iz Podgorice
Predstavnici medrese "Mehmed Fatih" iz Podgorice

Bursa/Istanbul, 15-22. maj. 2012. godina –  U Bursi je ove godine organizovano 3. internacionalno takmičenje iz arapskog jezika koje je, po prvi put, uključilo predstavnike zemalja Balkana.

Na inicijativu Tevfika Yucesoya, koordinatora Diyaneta u Crnoj Gori, učešće je uzela i medresa “Mehmed Fatih” u Podgorici. Takmičenje se sastojalo iz tri oblasti: govorništvo, pjesništvo i interpretacija duhovne muzike. U oblasti govorništva predstavnik je bio učenik IV B razreda, Xhemal Hajdaroviq. Pjesništvo je predstavio Erdan Seferović, učenik IV a razreda, dok su interpretatori duhovne muzike bili Dženan Šemović, učenik II a razreda, Zijad Halilović, učenik III a razreda, Bralić Almedin, učenik IV a razreda i Demir Drešević, također, učenik IV a.

Prof. Afan Latić sa predstavnicima na takmičenju
Prof. Afan Latić sa predstavnicima na takmičenju

Pored Crne Gore, učešće je uzelo još sedam zemalja: Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Srbija, Makedonija, Kosovo, Rumunija i  Bugarska. Obzirom da je ovo prvi put da se izlazi na međunarodnu scenu, nagrade su ovaj put izostale, ali to ne znači da njihov nastup nije prošao nezapaženo. Predstavnike je predvodio prof. Afan Latić. Vrijedno je spomenuti da je reis islamske zajednice u CG, hadži Rifat ef. Fejzić, od strane organizatora primio priznanje za doprinos u učešću naših učenika. U suštini, ovo je bilo jako lijepo i korisno iskustvo koje će koristiti  inšaAllah i narednih godina, u kojima ćemo ostvarivati, nadam se, još bolje rezultate.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.