Održana redovna sjednica Mešihata IZ-e u Crnoj Gori

Sjednica Mešihata IZ-e u Crnoj Gori
Sjednica Mešihata IZ-e u Crnoj Gori

Podgorica – U prostorijama Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori, danas, 08.12.2011.godine, održana je redovna sjednica Mešihata, kojom je predsjedavao reis Rifat ef. Fejzić. Sjednica je otvorena učenjem ajeta časnog Kur'ana.

Potom je usvojen dnevni red:

1 – Analiza i usvajanje izvještaja o ramazanskim aktivnostima

2 – Analiza i usvajanje izvještaja o hadžu i kurbanu.

3 – Organizovanje obilježavanja stogodišnjice od pokrštavanja muslimana Plava i Gusinja.

4 – Razno

Izvještaj o ramazanskim aktivnostima Mešihatu je podnio rukovodilac Vjerskoprosvjetne službe Mešihata, Enis ef. Burdžović. U analizi izvještaja prepoznate su mogućnosti za unaprjeđenje ramazanskih aktivnosti, te je u zaključku konstatovana uspješna vjerskoprosvjetna aktivnost ostvarena u toku mubarek mjeseca ramazana.

Nakon toga je Džemo ef. Redžematović podnio izvještaj o organizovanju hadždža i akciji kurbana, gdje je prepoznat napredak u ovogodišnjoj organizaciji, za čije je ostvarenje zaslužna Kancelarija za odnose sa javnošću i inostranstvom na čelu sa Omer ef. Kajoshajem, i službenici Mešihata koji su kao vodiči uspješno proveli hadžije iz Crne Gore kroz ovaj ibadet, na čelu sa glavnim vodičem Džemom ef. Redžematovićem.  Redžematović je u izvještaju pomenuo i prijem kojeg je u Mekki upriličio reis Islamske zajednice Turske, dr. Mehmed Gormez, na kojem su kao gosti prisustvovali predstavnici Islamskih zajednica sa Balkana, i drugih zemalja pod bivšom Osmanskom upravom. Među više od stotine zvanica, Islamsku zajednicu u Crnoj Gori, predstavljali su Džemo ef. Redžematović, Muidin ef. Milaimi i Rifat ef. Jusufi.  Izvještajem je potvrđen  zavidan odziv muslimana Crne Gore kao i dijaspore u akciji darivanja kurbana učenicima medrese, koji će u dobroj mjeri zadovoljiti potrebe učenika.

Mešihat i IKC Plav-Gusinje i z Njujorka jednoglasni da zajednički organizuju obilježavanje stogodišnjice pokrštavanja muslimana Plava i Gusinja, manifestacijom pod nazivom: „NEMA PRISILE U VJERI- لا إكراه في الدين“.

Reis Fejzić je pod trećom tačkom dnevnog reda sjednice Mešihata članovima Mešihata iznio inicijativu za obilježavanjem neslavnog jubileja stogodišnjice od pokrštavanja muslimana Plavo-Gusinjskog kraja. Reis je ovu inicijativu prilikom svoje posjete Sjedinjenim državama podijelio sa rukovodstvom Islamske zajednice i kulturnog centa Plav-Gusinje u Njujorku, te dobio njihovu saglasnost koja je jednoglasno potvrđena na sjednici IKC Plav-Gusinje, da pod rukovodstvom Mešihata sudjeluju u obilježavanju ovog bolnog jubileja.

Članovi Mešihata su izrazili jednoglasnu saglasnost da se ovaj jubilej dostojno i dostojanstveno obilježi, da ova bolna tačka naše ne tako davne prošlosti bude osvijetljena pomenom i rasvijetljena istorijskim činjenicama. Konstatovano je, da pod rukovodstvom Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori i Islamskog kulturnog centra Plav-Gusinje u Njujorku, u obilježavanju ovog bolnog jubileja mogu sudjelovati i druge institucije, organizacije i ljudi dobre volje. Mešihat i IKC Plav-Gusinje ovim putem pozivaju sve zainteresovane institucije i pojedince da se obrate i uzmu učešće u suorganizaciji i asistencijom pomognu u organizovanju dostojnog i dostojanstvenog pomena ovog neslavnog jubileja.

Pod tačkom razno, tretirana su brojna bitna, tekuća pitanja sa kojima se susreće Islamska zajednica u Crnoj Gori.


 

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.