Održana predramazanska sjednica Mešihata IZ-e sa predsjednicima odbora, glavnim imamima i imamima

Fuad ef. Čekić, Enis ef. Burdžović i Bajro ef. Agović
Fuad ef. Čekić, Enis ef. Burdžović i Bajro ef. Agović

Podgorica – U amfiteatru medrese “Mehmed Fatih” u Podgorici, juče je održan predramazanska sjednica sa predsjednicima odbora, glavnim imamima i imamima na području Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori, kojim je u odsutnosti reisa Rifata ef. Fejzića, predsjedavao direktor Vjersko-prosvjetne službeprof. Enis ef. Burdžović.

Obzirom da su ovakvi sastanci postali svojevrsni stručni seminari, potvrdilo je prisustvo više od 80 glavnih imama, imama i predsjednika Odbora, od kojih je većina uzela učešće u diskusijama.

Pored redovnih pitanja, direktor vjersko-prosvjetne službe prof. Enis ef. Burdžović je predstavio plan aktivnosti vjersko-prosvjetne službe za predstojeći mjesec ramazan, što je jednoglasno prihvaćeno.

Na sastanku su u formi prijedloga pravilnika usvojene i dvije odluke Mešihata IZ-e, usvojene na sastanku 10. jula 2011. godine, koje se odnose na kućni red u džamijama i drugim vjerskim objektima, kao i pravilnik o dženazama i uredjivanju mezarja koja su u vlasništvu Islamske zajednice, koji će biti usvojeni na narednoj sjednici Sabora IZ-e. Odluke je prestavio direktor pravne službe Mešihata IZ-e Fuad ef. Čekić.

Na sastanku je prihvaćena i odluka Mešihata o visini Sadekatul-fitra, koja ostaje na nivou prošlogodišnje u visini od 4 eura. Tokom sastanka prisutnima su se obratili i glavni imam iz Frankfurta Ahmed ef. Kajošaj i koordinator Dijaneta IZ-e Turske sa Mešihatom IZ-e u Crnoj Gori Muhamed Teufik. Nakon sastanka distribuirane su ramazanske vaktije, kao i prigodne knjige u izdanju Mešihata IZ-e Crne Gore.

Jakub Durgut

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.