Tradicionalni mevlud u Bukovici kod Pljevalja

Tradicionalni mevlud u Bukovici
Tradicionalni mevlud u Bukovici

Pljevlja/Bukovica – U organizaciji Odbora Islamske zajednice Pljevlja, u subotu, 23. jula 2011. godine, u džamiji u selu Rosulje u Bukovici kod Pljevalja, uz veliko prisustvo Bukovičana koji su došli iz raznih krajeva, održan je treći po redu tradicionalni mevlud.

Nakon proučenog mevluda, vjernicima se prigodnim predavanjem obratio imam Husein pašine džamije Samir ef. Kadribašić, koji je izmedju ostalog govorio o nužnosti povratka Bošnjaka u ove krajeve i nastavku kontinuiteta života na ovim prostorima koji traje još od najranijeg perioda.

„Dok smo se približavali ovoj džamiji primijetio sam na jednoj livadi veliki broj stećaka, a pored njih nišane iz osmanskog perioda i u nastavku nišane Bukovičana iz poslednjih decenija dvadesetog viijeka, koji nam šalju jasnu poruku da ove krajeve ne smijemo zaboraviti i da smo obavezni da nastavimo kontinuitet života na ovim prostorima kao što su to činile i prethodne generacije Bukovičana“, izmedju ostalog istakao je Kadibašić i vjernicima čestitao nastupajući mjesec Ramazan sa željom da ga provedu na najbolji način, čineći dobra djela.

Prema nekim izvorima džamija u selu Rosulje se smatra najstarijom džamijom na pljevaljskom području i tokom svog postojanja dva puta je rušena. Prvi put je zapaljena 1913, a drugi put 1943 godine. Obnovljena je 1959 godine i to je bila prva obnovljena i podignuta džamija u Crnoj Gori nakon Drugog svjetskog rata i bila je neprekidno aktivna do maja 1992 godine, kada su Bukovičani napustili ovaj kraj.

Uz pomoć Mešihata IZ Crne Gore i Odbora IZ Pljevlja, džamija je renovirana 2007 godine, a prošle godine je zamijenjen i krov. Za sada nema uslova za obnovu i formiranje stalnog džemata u ovom kraju, jer još uvijek nema povratka raseljenog stanovništva u ovom dijelu Bukovice.

Jakub Durgut

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.