Održan regionalni seminar o vakufima u Sarajevu

Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić na seminaru
Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić na seminaru

Sarajevo – Vakufska direkcija IZ-e u BiH u saradnji sa Generalnim sekretarijatom vakufa Kuvajta i Islamskom bankom za razvoj iz Džede organizirala je regionalni seminar u Sarajevu pod nazivom “Upravljanje i investiranje u vakufe”, u periodu od 02. do 05. aprila 2012. godine.

Učešće na seminaru uzelo je 40 predstavnika Islamskih zajednica balkanskih zemalja, i to: Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Kosova, Mađarske, Makedonije, Rumunije, Slovenije, Srbije, kao i Turske.

Rešad Dautović i Bajro Agović na seminaru
Rešad Dautović i Bajro Agović na seminaru

Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori na ovom skupu predstavljali su: Bajro Agović, sekretar Mešihata IZ-e u Crnoj Gori, i Rešad Dautović, imam vezirove džamije u Gusinju. Oni su učesnike seminara upoznali sa potrebama i problemima sa kojima se susreće Mešihat IZ-e kada su upitanju vakufi u Crnoj Gori.

Seminar je otvorenim proglasio reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić, i tom prilikom čestitao Vakufskoj direkciji na organizaciji ovog značajnog skupa i zahvalio državi Kuvajt, njenom Generalnom sekretarijatu vakufa i Islamskoj banci za razvoj iz Džede I suorganizatorima seminara. Reisu-l-ulema je učesnicima zaželio uspješan rad i predložio, s obzirom na značaj institucije Vakufa, da nastave rad u narednom periodu i da se na ovom prvom seminaru dogovore o mjestu i datumu narednog skupa.

Regionalni seminar o vakufima u Sarajevu
Regionalni seminar o vakufima u Sarajevu

Prigodnim pozdravnim govorima na otvaranju seminara obratili su se još hafiz Senaid Zaimović, direktor Vakufske direkcije, Kewakib Al Mulham, ispred Generalnog sekretarijata za vakufe Kuvajta, dr. AlAjashi Fadad iz Islamske razvojne bakne u Džedi, Adil Adgam, zamjenik ambasadora Kuvajta u BiH i Eid Mohammed Al-Thakafi, ambasador SaudijskeArabije u BiH.

Cilj seminara je uspostaviti saradnju između samih zemalja učesnika kao i razmjena pozitivnih iskustava, određivanje smjernica u daljem razvoju vakufa kako u Bosni I Hercegovini tako i u ostalim zemljama Balkana.

www.monteislam.com
www.rijaset.ba 

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.