Iftar u Rožajama za preko 500 postača u organizaciji Odbora IZ-e Rožaje

Iftar u Rožajama za preko 500 postača
Iftar u Rožajama za preko 500 postača

Rožaje – U organizaciji Odbora Islamske zajednice Rožaje, 09.08.2012. godine, u svečanom salonu restorana Aldi u Rožajama upriličen je iftar za preko 500 postača. Iftaru su od uglednih gostiju prisustvovali: reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić, direktor medrese “Mehmed Fatih” Rahman ef. Kačar, ministar Rafet Husović, svi imami sa područja ovog  Odbora, poslanici u državnom parlamentu dr. Amer Halilović i dr. Jasmin Sutović, direktori osnovnih i srednjih škola, te brojni drugi ugledni građani i džematlije grada na Ibru.

Iftar u Rožajama
Iftar u Rožajama

Nakon iftara, uvodnu riječ je imao domaćin skupa, predsjednik Odbora Ramiz ef. Luboder. On se u ime organizatora prisutnima zahvalio na odzivu i počasti koju su učinili Odboru Islamske zajednice Rožaje, prisustvom na ovoj vjerničkoj trpezi koja je postavljena sa tendencijom da među vjernicima pomiri sve razlike, dovodeći ih pod okrilje šehadeta i vjere u jednog i jedinog Allaha, dž.š.

Nakon njega, reis Rifat ef. Fejzić se obratio prisutnima. On je u svom izlaganju govorio o nepresušnim blagodatima ramazana, kojih su najsvjesniji oni koji su direktni kušaoci ovih ni'meta.

Iftar u Rožajama u organizaciji OIZ-e
Iftar u Rožajama u organizaciji OIZ-e

Navodeći konkretan primjer ustrajnosti u ibadetu prvih generacija muslimana, reis Fejzić je rekao: “U jednoj veoma važnoj bici za muslimane, Abdullah ibn Mahrem bi pogođen strijelom jednog mušrika. To primijeti Abdullah bin Omer, r.a., pa mu pritrča i povuče ga sa bojnog polja do jednog od šatora. Abdullah bin Mahrem ga upita: “O sine Omerov, je li nastupilo akšamsko vrijeme?” Ovaj mu potvrdno odgovori. On tada izvadi jednu posudu i reče: “Uzmi ovu posudu, napuni je vode i donesi mi da iftarim.” Abdullah bin Omer, r.a., uze posudu, otrča do bunara i napuni je vodom, te se vrati natrag ranjenom ashabu. Kada se vratio, ashab ležaše nepomičan, jer je u međuvremenu preselio na Ahiret. Dok je Abdullah ibn Omer, r.a., stigao, ovaj borac je već iftario u Džennetu. Prve generacije muslimana čak ni oružana borba na život i smrt, nije mogla spriječiti da odustanu od posta. Jer, oni su podrobno poznavali veličinu blagodati koje se darivaju postaču,”istakao je između ostalog reis Fejzić.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.