Četvrta ramazanska hutba – Lađe spasa od Vatre, spuštene su u okean milosti

ألأزهر الشريف
ألأزهر الشريف

Neka je neizmjerna hvala Svemogućem Allahu, što nas je pravom putu uputio, Njemu pokornima nas učinio, od grijeha nas ramazanom očistio. Salavat i selam donosimo na Allahovog poslanika i miljenika Muhammeda, s.a.v.s., koji bješe najdarežljiviji čovjek, a najdarežljiviji bješe u mubarek ramazanu.

Braćo u vjeri,

Dragocjeno vrijeme, svakom ko ga je svjestan mnogo brže prolazi od onog koje to nije. Ramazan sporo prolazi onima koji njegove trenutke ne doživljavaju dragocjenim. Kada se sa ove vremenske distance osvrnemo na prvu džumu, koja nam je donijela mubarek ramazan ove godine, imamo osjećaj da je jučer otpočeo, a već zalazimo u poslednju trećinu ove milosti.

Dani spasa od Vatre su pred nama. Naša najčešća dova u ovim danima, nešto što nam jako često treba pokretati usne su riječi:

أللهم إنك عفو تحب العفو فاعف عني

„Allahu moj, Ti si onaj koji prašta, Ti voliš da praštaš, oprosti mi“

Da se u mjesecu Ramazanu nije desilo ništa drugo, da ne postoji ni jedna druga blagodat osim blagodati objave Kur’ana, bilo bi nam dovoljno blagodati. Allah Uzvišeni, u još jednom ajetu pored kratke sure „Suretu-l-Kadr“ potvrđuje da se u odabranoj noći Kadra desila objava Kur’ana:

إِنَّا أَنزَلْنَاهُ فِي لَيْلَةٍ مُّبَارَكَةٍ  إِنَّا كُنَّا مُنذِرِينَ

„Mi ga doista objavljujemo u noći blagoslovenoj, i Mi doista opominjemo“

 I ako je objavljen u Ramazanu, nije objavljen da bi ga se sjećali samo u ramazanu i samo u Lejletul-kadru. Svjetlo njegove upute, koje je obasjalo noć Kadra, sija i nakon ramazana. Emanet našeg ramazana, i emanet ove odabrane noći, kada bi se pretočio u riječi, glasio bi: „Nastavite se družiti sa Kur’anom i nakon ramazana“. Ne dozvolimo sebi da nam najodabranija Knjiga, objavljena najodabranijem Poslaniku, u najodabranijem mjesecu bude samo sezonska literatura, koja jedanaest mjeseci ostaje u sjenci. Shvatimo to kao emanet ovog mubarek mjeseca!

Braćo draga,

Ovi mubarek dani poslednje trećine ramazana, lađe su spasa na bezobalnom moru milosti Allahove. U koju god da se od njih ukrcamo, nećemo pogriješiti. Bilo da tražimo od Allaha spas, da od Njega molimo oprost, bilo da činimo dobro, dajemo sadaku i sadekatul-fitr, svakim učinjenim dobrom pokazujemo želju da se spasimo. U hadisu kog bilježi imam Tirmizi, Poslanik, s.a.v.s., je rekao:

من استجار من النار ثلاث مرات، قالت النار اللهم أجره من النار

„Ko tri puta zatraži zaštitu od Vatre, Džehennem kaže: Gospodaru moj, zaštiti ga od Vatre“

Jedna od najsigurniji lađa spasa na koju se možemo ukrcati u ovim danima je ona koju možemo nazvati „pozitivan progres“. Pouzdan pokazatelj da je ovaj ramazan od nas načinio bolje ljude, ljepšeg karaktera, finijeg ahlaka.

Muhammed, s.a.v.s., nam to potvrđuje hadisom kojeg bilježi imam Ahmed:

حُرِّم على النار كل هيِّن، ليِّن، سهل، قريب من الناس

„Vatri je zabranjen svaki (vjernik) koji je pristupačan, blag, lahk, blizak ljudima“.

Ovo su dani kada se aktualizira primjena šerijatskog propisa davalja sadekatul-fitra. Mnogi ovoj obavezi pridružuju obavezu davanja zekata na svoj imetak. Ukoliko imamo imetka kojeg možemo očistiti zekatom, učinimo to u ovim mubarek danima. Ukoliko nemamo, podstaknimo one koji imaju da to učine, i nećemo ostati bez nagrade, jer: „Onaj koji podstiče na dobro ima nagradu kao da ga i sam čini.“ Islamska zajednica u Crnoj Gori, i ove godine prikupljanje sadekatul-fitra i zekata usmjerava Fondu za održavanje medrese „Mehmed Fatih“ u Podgorici.

Pred nama su dani šansi koje se ne smiju propustiti. Krunišimo završnicu ovog mjeseca ustrajnošću, traganjem za Lejletul-Kadrom, sadakom, noćnim nafilama, druženjem sa Kur’anom, eliminisanjem slabosti i svega onoga što nam ne da da budemo ljudi!

Molimo Allaha Svemilosnog da nas učini od onih koji su srca svoja Ramazanom oživjeli, strasti i slabosti umrtvili, ljudima oprostili, od Njega Uzvišenog oprost zaslužili, grijeha se prošli, na teubu došli!

Amin!

Vjerskoprosvjetna služba
Mešihata IZ-e u Crnoj Gori

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.