Ehlen we sehlen ya Resulallah – Svečanost u Podgorici

Husejin ef. Čajlaković
Husejin ef. Čajlaković

Podgorica – Sinoć je u Podgorici održana svečanost povodom rođenja Muhammeda. s.a.v.s., pod nazivom “Ehlen we sehlen ya Resulallah”. Ova svečanost je planirana da se održi ranije, ali uslijed vremenskih nepogoda se morala odgoditi.

Na samom početku voditelji programa su najavili Ismaila ef. Dacića koji je kazao par riječi o samom mevludu, a potom najavio goste programa, hor Medžlisa IZ-e Sarajevo i predavača hafiza Husejina Čajlakovića iz Zenice. Foto reportažu možete pogledati na: http://www.facebook.com/media/set/?set=a.283948458342009.62521.131821273554729&type=1

Međutim, program je otpočet izvođenjem numere ozbiljne muzike koju je na harmonici priredila mlada umjetnica Amela Frljučkić iz Podgorice. Nakon toga, voditelji su najavili i mladi hor Odbora IZ-e Podgorica, “Mi'radž” koji se publici predstavio sa tri ilahije. U daljem dijelu programa na binu je izišao mr Meho Šljivo koji je ispred sarajevskog Medžlisa poselamio prisutne i iskazao svoje zadovoljstvo što sa svojim horom gostuje u Podgorici. Prisutne, kojih je bilo oko 500, je u toku programa oduševljavao spomenuti hor iz Sarajeva koji su mahom učili starije ilahije, kao i niz svojih numera, da bi na kraju zabavnog dijela ispjevao dvije sevdalinke Rafid Subašić vrsni umjetnik iz Sarajeva. Ovu noć je svojim unikatnim stilom predavanja džemat oduševio i nasmijao, ali na početku divnom kasidom, zaplakao, hafiz Husejin Čajlaković iz Zenice. Hafiz je govorio o raznim temama osvrćući se na pojmove ljubav i umjerenost u islamu, te kazujući mudre anegdote o ženama i džamiji. Svakako, protekla noć će podgoričkom džematu ostati upamćena po mnogo lijepim doživljajima i akordima ilahija i kasida.

Gosti iz Sarajeva su nakon programa otputovali, a hafiz Čajlaković noćas gostuje u Ulcinju.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.