8 mart, znak pažnje ili vlastita suprotnost?

8 mart, znak pažnje ili vlastita suprotnost?
8 mart, znak pažnje ili vlastita suprotnost?

Poslanik Muhammed, s.a.v.s., učio je svoje sljedbenike da je žena polovina njihove vjere. Da je žena njihov emanet. Odlazeći sa ovog na bolji svijet, nije zaboravio da im u smrtnom času oporuči da lijepo postupaju sa svojim ženama. Neko bi možda likovao: „Ali nigdje nije – i pored sve njegove pažnje- ostavio oporuku da se u godini odredi jedan dan, i njime posveti pažnja ženi.“

Međunarodni praznik dan žena, 8 mart je na pomolu. Njime će svijet ponoviti isto, toliko puta rečeno: „Ovaj dan znak je pažnje, zahvalnosti, poštovanja, ljubavi…, prema ljepšem polu.“ Sa ovog međunarodnog ogledala pažnje prema ženi, izostaće otisak Muhammedovih, s.a.v.s., sljedbenika, muslimana.

Opet likovanje: „Kako su samo bezosjećajni! Za njih žena nije vrijedna poštovanja i pažnje jednog dana u godini.“  Zašto su muslimani ovakvi?

Zato što je Muhammed, s.a.v.s., naredio svojim sljedbenicima, da ženama svojim poklone svaki dan u godini! Paradoksalno zvuči sažaljenje svijeta nad muslimankama, koje nemaju svoj osmi mart. Ali, avaj! „Žalosti!“ Islam im daje pažnju jačeg pola svakog dana u godini! Žena muslimanka kao majka, supruga, sestra, sugrađanka, u islamu zavrjedjuje mnogo više od jednog dana pažnje. Kao majka, ona je ta pod čijim je nogama džennetsko tlo. Muhammed, s.a.v.s., je rekao: „Džennet je pod majčinim stopalima.“ Svaki muškarac musliman, kome je stalo da zasluži Džennet, poštovanjem i poslušnošću, biće dostupan majci kao tlo pod nogama.

Supruga, prva je adresa najdubljeg povjerenja, utočište najpotpunije privatnosti i intime, i time zaslužuje od svog muža svakodnevnu pažnju, ljubav i poštovanje. Muhammed, s.a.v.s., je, iz pažnje prema svojoj supruzi Hatidži, i nakon njene smrti održavao kontakte i prijateljstva njenih prijatelja!

Iskreno i otvorena srca govoreći, muslimanki ne znači, pored svega što svojom vjerom već dobija, jedan izolovani, usamljeni dan pažnje. Jer, kao što kap vode nije rijeka, jedan zrak svjetlosti nije Sunce, jedan dan pažnje u godini, nije pažnja.

Sve što prethodno izrekoh, nisu riječi jednog muškarca, koji svoje misli nameće slabijem polu. Može se nametnuti bilo šta, ali nikako ne osjećaj i ubjeđenje. Ovo su riječi žene muslimanke, koja radije pristaje na sažaljenje zato što 8 mart nije njen praznik, a za uzvrat dobija čitavu godinu pažnje i poštovanja koju joj njena vjera garantuje.

Drage dame, kojima 8 mart nešto znači, sretan vam trenutak pažnje. Pažnja kojoj se radujete danom koji dolazi, svakodnevica je žene muslimanke, kojom joj njena vjera otvara krajnje horizonte poštovanja od strane snažnijeg pola.

Seniha Burdžović

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.