Direktor medrese “Mehmed Fatih” na iftaru u Islamskom centru u Bronxu

Rahman ef. Kačar u Islamskom centru u Bronxu
Rahman ef. Kačar u Islamskom centru u Bronxu

SAD/Bronx – U utorak večer, 16. augusta, u Islamskom centru u Bronxu priređen je bogat iftar čiji domaćin je bio imam Nedžad ef. Avdović sa porodicom. Specijalni musafir na iftaru je bio Rahman ef. Kačar, direkter medrese “Mehmed Fatih” u Podgorici. Na iftaru je također bilo brojno prisustvo članova džemata, te imama i prijatelja iz njujorško-njudžerzijske komune.

U pred akšamskom i pred iftarskom vaktu, mahalom u kojoj je smješten Islamski centar, razlijevao se melodični glas ef. Kačara učeći odlomak iz Kur’ana časnog. Dok je Džemal ef. Crnkić učenjem ezana najavio akšamski vakat i da se hurmom i hladnom bistrom vodom prekine post za 16.-ti dan ramazan i šerifa. Akšam namaz je predvodio ef. Kačar, a odmah nakon namaza se požurilo ka iftarskoj sofri koja je bila obogaćena raznim specijalitetima na koje nisu mogli odoljeti usta postača.

Nakon iftara, muhabetilo se do jacijskog i tervijskog namaza. A između namaza iskorišteno je prisustvo direktora medrese ef. Kačara da se obrati prisutnim članovima zajednice. U kratkom vazu je govorio o plodnom radu medrese “Mehmed Fatih” u Podgorici iz koje izlazi prva generacija medresanata koji će nositi iskru islama na balkanskom ali i širem prostoru. Na kraju vaza prisutne je počastio jednom ilahijom koju su svi sa oduševljenjem slušali.

Rahman ef. Kačar je uz ovaj ramazan imam vaiz u Islamskoj zajednici Plav-Gusinje na Astoriji.

Inače u Islamskom centru u Bronxu cijeli ramazan džemat i džematlije priređuju iftare.

www.bosnjaci.net