Ciklus tribina prof. Abdusameda Bušatlića i Salka Zildžića po Crnoj Gori​

Enis ef. Burdžović, Salko Zildžić i Abdusamed Bušatlić
Enis ef. Burdžović, Salko Zildžić i Abdusamed Bušatlić

Rožaje/Bijelo Polje/Tuzi – Na poziv Vjerskoprosvjetne službe Mešihata IZ-e u Crnoj Gori, u saradnji sa Islamskim kulturnim centrom iz Podgorice, u periodu od 04.05.2012. godine do 06.05.2012. godine, prof. Abdusamed Bušatlić održao je ciklus zapaženih i masovno posjećenih predavanja.

Prije džume namaza, u pratnji glavnog imama Odbora IZ-e Rožaje, Ernada ef. Ramovića, goste je primio reis Rifat ef. Fejzić. Profesor Bušatlić je potom u centralnoj džamiji Sultana Murata II u Rožajama održao džumansku hutbu, gdje je, nadahnutim i odmjerenim riječima dirnuo duše i imanska osjećanja prisutnih. Istog dana, u 20:00h u Velikoj sali Centra za kulturu u Rožajama održana je tribina na temu “Živi u islamu, islam će živjeti u tebi”.

FOTOREPORTAŽA ČASOPISA “SAFF” O DA’VETSKOJ TURNEJI ABDUSAMEDA BUŠATLIĆA PO CRNOJ GORI – ŽIVI U ISLAMU, ISLAM ĆE ŽIVJETI U TEBI

Tribina u Rožajama
Tribina u Rožajama

U svojstvu organizatora skupa, prisutnima se obratio rukovodilac Vjerskoprosvjetne službe Mešihata IZ-e u Crnoj Gori, Enis ef. Burdžović. On je cijenjenom da'iji Bušatliću, kao i specijalnom gostu, Salku Zildžiću u ime Mešihata Islamske zajednice i građana Rožaja uputio srdačnu dobrodošlicu i zahvalnost. On je naglasio da su cijenjeni gosti ostavili iza sebe svoje porodične i poslovne obaveze, žrtvovali slobodno vrijeme i uložili napor da odgovorivši pozivu organizatora, islam predstave onakvim kakav on u suštini jeste – model po kom se živi i koji zaživi u onom ko ga uzme praktikovati.  Potom je uslijedilo predavanje cijenjenog da'ije, koji je kroz predstavljanje bespuća savremenog života, gubljenja mnogih u nenalaženju smisla vlastitom postojanju, predstavio islam kao univerzalnu, svrhovitu i vjeru po mjeri čovjeka. Ovu vjeru čovjek nema potrebe izmišljati, dodatno adaptirati svojim potrebama, jer,  “Islam je vjera po mjeri čovjeka. Zato se i kaže da su insan i islam jedno za drugo, poput sjemenke i zemlje. Niti će sjemenka izrasti u biljku ako nije bačena u zemlju, niti će zemlja bujati rastinjem, ako u njoj nema sjemena,” naglasio je između ostalog prof. Bušatlić.

Salko Zildžić i prof. Abdusamed Bušatlić
Salko Zildžić i prof. Abdusamed Bušatlić

Nakon njega, prisutnima je kroz primjer vlastitog iskustva, o islamu kao modelu života govorio specijalni gost – ostvareni sportista, prosperitetan aktivista i mladić poznat po svojoj karakternoj staloženosti u pobjedi i porazu, blagodati i iskušenju – Salko Zildžić.

Istina je da iskrenost prema sebi “kupuje” blagonaklonost i pažnju drugih. Salko Zildžić je, iskreno govoreći o svojim vlastitim slabostima, stranputicama na putu traganja za sobom i smislom života kojeg je našao u islamu, plijenio pažnju prisutnih, i zadobio njihovu ljubav prema ovoj uzvišenoj vjeri.

Druženje u Bijelom Polju
Druženje u Bijelom Polju

Narednog dana, u Bijelom Polju su cijenjeni musafiri iskoristili vrijeme za nasihat i zlatna vrijedne poruke, koje su uputili omladini rasovskog i čaršijskog džemata. Uveče istog dana, u 20:00h u bjelopoljskom Centru za kulturu, ponovljena je tribina na istu temu. Kako sale u Rožajama i Bijelom Polju nisu bile dovoljne da prime sve koji su željeli poslušati predavanja, prof. Bušatlić je pomenutu temu znalački produbljivao, dozirajući mudre smjernice prisutnima – većinom omladini. Ni gosp. Zildžiću nije nedostajalo nadahnuća, pa je, predstavljajući islam kao vlastiti životni put, svoje izlaganje krunisao riječima: “Mi u sportu kažemo da je tehnika najoptimalniji način izvođenja pokreta. Stil je neka lična nota koju svako od nas doda tehnici. Mogli bi reći da je islam najoptimalniji način življenja, a naš ahlak, to je ono što je specifičan “stil” svakog od nas.” Tribinu u Bijelom Polju je propratila kamera lokalne TV SUN televizije, pa je prilog o ovom skupu bio emitovan u udarnim terminima informativnih emisija,  kao i dnevne novine “Vijesti”.

Tribina u Tuzima
Tribina u Tuzima

U nedelju, nakon akšam namaza, rijeke vjernika su se slivale čaršijom Tuzi, prema Centru za kulturu, gdje je plodonosna rijeka nasihata nastavila teći iz duše naših musafira, u duše prisutnih. Dobar broj njih nije mogao naći slobodno mjesto za stajanje, pa je rukovodilac Vjerskoprosvjetne službe, Enis ef. Burdžović, na kraju završne riječi zamolio Allaha da onima koji stojeći prate predavanja podari dvostruku nagradu. Tribinu na temu „Živi u islamu, islam će živjeti u tebi“, pored građana Tuzi, pratili su profesori i učenici medrese “Mehmed Fatih”, kao i vrijedni i cijenjeni Ahmed ef. Kajoshaj, imam iz Frankfurta.

Molimo Svevišnjeg Allaha da nagradom obilatom dariva trud cijenjenih musafira, i približi ih milosti Svojoj!

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.