Šejh Halid Ali el-Mulla posjetio Islamsku zajednicu u Crnoj Gori

Šejh Samih el-Džubbe, šejh Halid Ali el-Mulla i direktor Medrese Rahman ef. Kačar
Šejh Samih el-Džubbe, šejh Halid Ali el-Mulla i direktor Medrese Rahman ef. Kačar

Podgorica – Prilikom poslednje službene posjete delegacije Mešihata IZ-e  Kuvajtu,  koju je predvodio reis Rifat ef. Fejzić, upriličena je posjeta organizaciji “Rahmah el-A'lemijjjeh”.  Delegaciju je primio direktor odsjeka za Evropu pri ovoj organizaciji, šejh Halid Ali el-Mulla. Tom prilikom, reis Fejzić je pozvao šejha Halida da posjeti Crnu Goru. Odgovorivši na taj poziv, šejh Halid Ali je u periodu od 10.05. do 13.05. 2012.godine, boravio u zvaničnoj posjeti Islamskoj zajednici u Crnoj Gori i NVO Horizonti. Njega su sa da'vetskim i dobrotvornim radom upoznali službenici Mešihata Omer ef. Kajoshaj, Enis ef. Burdžović i Amer e. Šukurica.

Kako same riječi nijesu dovoljne da opišu intenzitet, uspjehe i  prepreke sa kojim se ova institucija susreće u svom radu, u toku posjete, šejh Halid je posjetio najprije medresu “Mehmed Fatih” u Podgorici. U medresi ga je primio direktor Rahman ef. Kačar, sa svojim saradnicima. Direktor Kačar je gosta upoznao sa radom medrese, razvojnim ciljevima i postignutim rezultatima. Šejh Halid je direktoru zahvalio na prijemu, i naglasio da je pitanje kvalitetnih kadrova,  osnova budućeg da'vetskog i uopšte kompletnog djelovanja Islamske zajednice.

Narednog dana, gost je u pratnji Omera ef. Kajoshaja i šejha Samiha el-Džubbe, posjetio Bijelo Polje i Plav. Šejh Halid je prisustvovao omladinskim aktivnostima u ovim gradovima, naglašavajući da je omladina pokretačka snaga institucije. U svom obraćanju je naveo da omladina mora biti svjesna sebe, i svoje uloge da ako želi pokrenuti dobro u svom kraju, mora to učiniti kroz institucionalno djelovanje, osobito sada kada Islamska zajednica u Crnoj Gori snaži svoju poziciju.

Prilikom posjete Plavu,  šejh Halid je prisustvovao halci podučavanja Kur'ana, kojom upravlja imam Muhamed ef. Cecunjanin.  Muhamed ef., je gosta upoznao sa načinima rada sa omladinom.  Gost je irazio zadovoljstvo viđenim aktivnostima, te naglasio da bi u narednom periodu, prilikom sledeće posjete Crnoj Gori,  bile stvorene mogućnosti za potpisivanjem protokola o saradnji između Islamske zajednice i organizacije kojom rukovodi.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.