Reis Rifat Fejzić primio mladog hafiza iz Plava Haka Omeragića

Muhamed Cecunjanin, Hako Omeragić i reis Rifat Fejzić
Muhamed Cecunjanin, Hako Omeragić i reis Rifat Fejzić

Podgorica – Danas je reis Rifat Fejzić primio u službenim prostorijama Mešihata IZ-e hafiza Haka Omeragića i imama Muhameda Cecunjanina iz Plava.

Reis Fejzić je službeno čestitao mladom hafizu na završenom hifzu, i naglasio potrebu za takvim kadrovima kod nas – “titula hafiza, ako isključimo nagradu na budućem svijetu koja je za hafiza najvažnija, u mnogim sredinama i zemljama nije toliko značajna koliko kod nas u Crnoj Gori, s obzirom na mali broj hafiza kod nas”.

Hafiz je iznio svoje buduće planove u pogledu studija, da želi da nastavi studije na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, i da već početkom jula planira izaći pred komisijom za hifz Rijaseta BiH.

Reis ga je ohrabrio u njegovim planovima, i istakao da vrata Islamske zajednice su uvijek oitvorena za mlade obrazovane kadrove, a pogotovo za čuvare plemenite knjige, i da ga posebno raduje što će svoje studije nastaviti na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, kao jednom od najboljih fakulteta islamskih nauka danas u svijetu. Na FIN-u u Sarajevu ove godine će studije nastaviti i najbolji učenici prve generacije maturanata medrese “Mehmed Fatih”.

Reis Fejzić je hafizu obećao stipendiju tokom cijelih studija i širom otvorena vrata u Islamskoj zajednici nakon završenih studija.

Hafiz Hako Omeragić rođen je 23.10.1993. godine u Plavu, od oca Šućka i majke Selvije. Nakon osnovne škole upisao je Medresu Gazi Isa beg u Novom Pazaru. U toku školovanja istakao se kao jedan od boljih učenika, posebno iz predmata Kiraeta-učenje Kur’ana. Učestvovao je na nekoliko takmičenja učenja Kur’ana u Novom Pazaru i Evropi, na balkanskom takmičenju učača Kurana organizovanom u Sarajevu osvojio je drugo mjesto. U medresi je započeo hifz, pred muhafizom Irfanom Malićom, koji je završio u februaru ove godine.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.