Bajramska poruka reisa Rifata Fejzića

Reis Rifat FejzićPodgorica – Draga braćo i sestre, Kurban-bajram je jedan od dva najveća islamska praznika. Suštinski, on označava spremnost Allahovog roba na žrtvu u znak zahvalnosti prema Stvoritelju i njegovim blagodetima. Ova žrtva se iskazuje obavljanjem islamske dužnosti hadža i prinošenjem kurbana.

Hadž je put vjernika ka spoznaji vrhunske istine svog postojanja i uvjerenja u pobjedu dobra i poraz zla. Ovu poruku najbolje razumijemo kroz riječi Muhammeda, alejhi selama, sa Oproštajnog hadža, na brdu Arefat: „Svi smo mi Ademova djeca, a Adem je od zemlje. Nema prednosti Arap nad nearapom, niti nearap nad Arapom, niti bijelac nad crncem niti crnac nad bijelcem, osim po bogobojaznosti“. Ima li jasnije poruke ljudskom rodu od ove, da se ljudi ne vrednuju po boji kože ili po porijeklu, već samo po njihovom odnosu prema Stvoritelju, moralnom kodeksu i dobročinstvu?!

Zar i obred kurbana, kao značajna odrednica Kurban-bajrama, koji se dijeli svojoj porodici, bližnjima i komšijama, ne iskazuje i u prakticiranju smisao humane i univerzalne poruke?! Slijedeći ove poruke, na kojima počiva sreća čovječanstva od iskona do vječnosti, radujemo se Bajramu u skrušenosti prema svom Stvoritelju i dobročinstvu prema Njegovim stvorenjima.

Bože Milostivi, pokaži nam istinu istinom!
Zabludu nam pokaži zabludom!
Sjedini naša srca u ljubavi!
Osnaži naše djelo u pravdi!
Bože Milostivi, učimo Ti dovu da muslimanima u cijelom svijetu današnji dan bude bolji od jučerašnjeg, a sjutrašnji bolji od današnjeg!

Braćo i sestre, muslimani i muslimanke u Crnoj Gori i dijaspori, upućujem vam srdačne čestitke – Bajram šerif mubarek olsun!

Reis
Rifat ef. Fejzić

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.