U Podgorici održan svečani prijem povodom Kurban-bajrama

obraćanje glavnog imama prilikom Bajramskog prijema
obraćanje glavnog imama prilikom Bajramskog prijema

Podgorica – Član Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori i glavni imam za Podgoricu i Nikšić Džemo Redžematović kazao je, povodom predstojećeg praznika Kurban-bajrama, da će milioni muslimana sutra žrtvovati kurban pa i oni koji imaju ”samo atom vjere u sebi”, te time potvrditi svoje vjerovanje. On je to rekao danas na svečanom prijemu povodom Kurban-bajrama u Podgorici.

gradonacelnik Mugoša na Bajramskom prijemu
gradonacelnik Mugoša na Bajramskom prijemu

Svečanom prijemu u organizaciji Islamske zajednice u Crnoj Gori prisustvovao je veliki broj vjernika, državni zvaničnici, ambasadori kao i podgorički gradnonačelnik Miomir Mugoša, prenosi Anadolija.

Član Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori i glavni imam za Podgoricu i Nikšić Džemo Redžematović kazao je povodom predstojećeg praznika da će milioni muslimana sutra žrtvovati kurban pa i oni koji imaju ”samo atom vjere u sebi”, te time potvrditi svoje vjerovanje.

Zvanice na Bajramskom prijemu
Zvanice na Bajramskom prijemu

“Hadž je ljudsko vraćanje Gospodaru nebesa i Zemlje, ljudsko odazivanju Allahu Uzvišenom koji je pozvao čovjeka da bude na jednom mjestu, na Arafatu, sa jednom željom, da čovjek bude uz čovjeka jednako slobodan i sretan i sa jednom porukom, da u cijelom svijetu zavlada mir i sigurnost“, rekao je Redžematović. On je poručio vjernicima da i poslije Bajrama pokažu spremnost na žrtvu, time što će svoju sposobnost i svoje slobodno vrijeme žrtvovati tako što bi činili dobro drugim ljudima.

Redžematović je, također, kazao da će ovogodišnji Kurban-bajram ostati upamćen i po rekordnom broju hadžija koji su otputovali u Mekku na hadž, a koji danas sa milionima muslimana kruže oko Ka'be. On je uz čestitku povodom predstojećeg islamskog praznika, istakao da je tajna uspjeha na ovome svijetu iskrena vjera i plemenito djelo.

Gosti iz TIKA i Ambasade R Turske
Gosti iz TIKA i Ambasade R Turske

Bajramsku svečanost, kako navode iz Islamske zajednice, ne treba svoditi samo na bogate sofre i lijepo oblačenje, nego Bajram treba posvetiti zijaretima roditelja, rodbine, prijatelja, komšija, udjelom sadake i podjelom kurbana, te zijaretima mezarluka.

Kurban-bajram je, također, obilježen i hadžom, gdje je na sveto islamsko mjesto, u Mekku, otputovalo 107 hadžija iz Crne Gore, među kojima i reis IZCG, Rifat ef. Fejzić, što je do sada i rekordan broj.

Bajram namaz će se sutra ujutru klanjati u svim džamijama u Crnoj Gori, a bajramsku hutbu održat će rukovodilac Vjersko-prosvjetne službe Mešihata islamske zajednice Crne Gore Enis ef. Burdžović, dok će komentator biti Afan Latić.

izvor: CDM

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.