Čestitke povodom KURBAN-BAJRAMA (2013)

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!
BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

PodgoricaPredsjednik Crne Gore Filip Vujanović je povodom velikog islamskog praznika Kurban Bajrama, uputio čestitku svim građanima islamske vjeroispovijesti, vjernicima, starješinstvu i Reisu Islamske vjerske zajednice u Crnoj Gori, Rifatu Fejziću.

„Želim da u ovim danima svi domovi budu puni radosti i ljubavi za bližnje. Neka ovaj veliki praznik svojom plemenitom porukom osnaži duh solidarnosti, čovjekoljublja i dobrote.

Radujmo se ostvarenju tih istinskih i neprolaznih etičkih vrijednosti i učinimo da Crna Gora uvijek bude primjer međukonfesionalne i multietničke harmonije. Slijedimo taj put i zajednički gradimo ljepšu budućnost za sve građane Crne Gore“ kaže se između ostalog u čestitki predsjednika Vujanovića.

_______________________________________________________________________________________

Predsjednik Vlade Milo Đukanović uputio je poglavaru Islamske zajednice u Crnoj Gori reisu Rifatu ef. Fejziću i svim građanima islamske vjeroispovjesti čestitku povodom nastupajućeg praznika – Kurban Bajrama.
 
„U želji da nastupajući vjerski praznik provedete u sreći i miru zajedno sa porodicama, prijateljima i komšijama, a u duhu vjere i nade u bolje sjutra, dozvolite da povodom obilježavanja Kurban Bajrama u ime Vlade Crne Gore i svoje lično, uputim najiskrenije čestitike Vama i svim građanima islamske vjeroispovjesti“ – navodi se u čestitki predsjednika Vlade Mila Đukanovića upućenoj u ponedjeljak Mešihatu Islamske zajednice odnosno reisu Rifatu ef. Fejziću.
 
Premijer je u čestitki iskazao uvjerenje da će „ovaj veliki vjerski praznik još više učvrstiti temelje porodičnih vrijednosti te podstaći na toleranciju i međusobno uvažavanje koji su korijen svakog prosperitetnog društva“.
 
„Siguran sam da će, na ovim osnovama, Crna Gora ostati simbol države koja baštini multikonfesionalni i multietnički sklad kao iskonske vrline suživota i garante mira među građanima svih religija i opredjeljenja“ – stoji u bajramskoj čestitki predsjednika Vlade Crne Gore Mila Đukanovića.
 
_______________________________________________________________________________________
 
Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić čestitao je Kurban – bajram reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatu Fejziću i svim vjernicima islamske vjeroispovijesti.

“Povodom Kurban-bajrama, jednog od najvećih praznika Islama, upućujem Vam iskrene čestitke sa željom da ove mubarek dane provedete u miru, sreći, dobrom zdravlju i porodičnoj toplini, kao i da se ostvare sve želje i nade iz vaših molitvi na zadovoljstvo kako članova crnogorske Islamske zajednice tako i države Crne Gore.

Uvjeren sam da ćete i ove praznične dane provoditi u uvjerenju da su  tolerancija i međusobno uvažavanje, uz poštovanje različitosti pretpostavka  za dalji skladan suživot u Crnoj Gori, a ujedno i temeljni uslov  da svaka nacionalna  i vjerska zajednica razvija, njeguje i afirmiše svoje najviše vrednosti.

Siguran sam da ćete i ovaj praznik slaviti sa vašim susjedima svih vjera, i po ko zna koji put u istoriji pokazati da su međusobno poštovanje i širenje ljubavi prema najbližima i svim ljudima dobre volje,  vrijednosti crnogorske države kojima se ponosi već vjekovima.“

_______________________________________________________________________________________

Povodom Kurban – Bajrama, predsjednik Bošnjačke stranke i potpredsjednik Vlade Crne Gore, Rafet Husović, upućuje čestitku Reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatu efendiji Fejziću i svim pripadnicima islamske vjere.

Poštovani Reis-efendija,

Kurban-Bajram, kao najradosniji muslimanski praznik je prilika kada su naša osjećanja prijateljstva i bratstva, ljubavi i pomoći, na najvišem stepenu. Bajramski dani nam pružaju spokoj, blagostanje, solidarnost, mir.

Ništa nije teško, niti je nedostižno sve dok naše jedinstvo i solidarnost preovlađuju. Treba da se ujedinimo u razumjevanju, ljubavi i toleranciji i da ove vrijednosti prenesemo na naredne generacije.

Pripadnici islamske vjeroispovijesti u Crnoj Gori su sastavni dio mira i prosperiteta ove zemlje i mislim da će ovaj Kurban-Bajram, posmatrano u našim tradicionalnim vrijednostima i u sopstvenom duhu, biti dokaz za to.

Bajram šerif mubarek olsun!”

_______________________________________________________________________________________

Gradonačelnik Podgorice dr Miomir Mugoša uputio je povodom predstojećeg Kurban Bajrama reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatu ef. Fejziću čestitiku sledeće sadržine:

Svim pripadnicima islamske vjeroispovijesti, sveštenstvu i Vama lično, najiskrenije čestitam Kurban Bajram, sa uvjerenjem da će Islamska zajednica, kao i do sada, davati snažan doprinos toleranciji, razumijevanju i međuvjerskom skladu u Crnoj Gori.

Želim Vam da dani Kurban Bajrama, kao najznačajnijeg islamskog praznika, unesu radost i toplinu u domove vjernika, podstaknu ih na milosrđe, dobra djela i solidarnost.
Uvjeren sam da ćete ovaj praznik i poruke koje sa sobom nosi, kao i uvijek do sada, podijeliti sa prijateljima i komšijama svih vjera, svjesni da je najveća sreća života kada se radost dijeli sa drugima.

Uprava Glavnog grada posvećena je poštovanju kulturnih i vjerskih različitosti i čini sve da se svaka nacionalna i vjerska zajednica u Podgorici slobodno razvija i afirmiše svoje duhovne vrijednosti, na šta smo s pravom ponosni.

_______________________________________________________________________________________

Povodom predstojećeg Kurban – bajrama reisu Rifatu efendiji Fejziću i svim građanima/kama islamske vjeroispovjesti, u ime Ministarstva za ljudska i manjinska prava i u svoje lično ime, upućujem iskrene čestitke i želim da praznične dane provedete u miru i blagostanju, u duhu tradicije i običaja, dijeleći radost ovog praznika sa svojim najbližim.

Bajramsko slavlje nas potiče na poruku istinske vrijednosti zajedništva i međusobne pomoći. Njegovanjem duha tolerancije i osjećaja zajedništva Islamska zajednica Crne Gore doprinosi napretku naše domovine i svih njenih građana, ističe se u čestitki ministra za ljudska i manjinska prava Suada Numanovića.

URIM PER FESTEN E KURBAN BAJRAMIT

Me rastin e festes se Kurban Bajramit  Reisit te Bashkesise Islame ne Mal te Zi , z. Rifat Fejzic dhe te gjithe  besimtareve fese islame ,ne emer te Ministrise per te drejtat e njeriut dhe pakicave dhe ne emrin tim personal, ju dergoj urimet me te sinqerta duke ju uruar qe ditet e festes ti kaloni ne paqe dhe mireqenje, ne frymen e tradites dhe   dokeve,  duke ndare gezimin ne keto dite te madherueshme me te afermit e Juaj.

Festa e Bajramit neve na kujton  porosite e vlerave te bashkejeteses se vertete dhe ndihmes ne mes veti.

Duke thelluar frymen e tolerances dhe frymen e bashkejeteses bashkesia islame e Malit te Zi kontribon ne perparimin e shoqerise dhe te gjithe qytetareve te saj.

_______________________________________________________________________________________

Predsjednik Socijalističke narodne partije Srđan Milić uputio je vjernicima islamske vjeroispovjesti nastupajući Kurban-bajram.

U  ime partije i u svoje ime uputio je iskrene čestitke gospodinu Rifatu Efendiji Fejziću, reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori, njegovim saradnicima i svim vjernicima islamske vjeroispovijesti u Crnoj Gori, povodom najznačajnijeg islamskog praznika Kurban bajrama, sa željom da Bajramske dane uz žrtvu odricanja, proslave u dobrom zdravlju, obnovi duhovnih vrijednosti, prijateljskih i porodičnih veza i međusobne solidarnosti.

– Neka i ovaj praznik potvrdi uvjerenje svim islamskim vjernicima i njihovim komšijama, da dijelimo istu ljudsku i istorijsku sudbinu i da udruženim naporima možemo doprinijeti da se u Crnoj Gori kao zajedničkoj nam državi, poštuju sve različitosti, što je njeno najveće bogatstvo – kaže se u čestitki Milića.

_______________________________________________________________________________________

Predsjednik Liberalne partije Crne Gore Andrija Popović čestitao je danas pripadnicima islamske vjeroispovijesti nastupajući Kurban – bajram.

– Povodom nastupajućeg Kurban – bajrama, jednog od najvećih muslimanskih praznika, svim pripadnicima islamske vjeroispovijesti u Crnoj Gori i dijaspori, kao i reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatu Fejziću, u svoje i u ime Liberalne partije upućujem iskrene čestitke sa željom da ove bajramske dane provedu u dobrom zdravlju, porodičnoj toplini i druženju s rodbinom i prijateljima. Bajram šerif mubarek olsun – navodi se u čestitki predsjednika LP.

_______________________________________________________________________________________

U ime Pozitivne Crne Gore i svoje lično ime Mešihatu Islamske zajednice Crne Gore, građanima islamske vjeroispovjesti i dijaspori čestitam Kurban-Bajram sa željom da ga dočekaju u dobrom raspoloženju, zdravlju i sreći.

S obzirom na to da Kurban Bajram predstavlja čovjekovu žrtvu Bogu, vjerujem da ćemo se kao građani Crne Gore zalagati jedni za druge i ulagati napore za unaprijeđenje naše multikulturalne zajednice. Stoga neka radost ovog duhovnog praznika svima bude podsticaj za toleranciju, razumijevanje i solidarnost.

Predsjednik Pozitivne Crne Gore, Darko Pajović

_______________________________________________________________________________________

Čestitku povodom Kurban Bajrama je uputila i Predsjednica „Hrvatske građanske Incijative“ HGI , Ministarke bez portfelja,  Marije Vučinović.

_______________________________________________________________________________________

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.