16 GODINA OD GENOCIDA U SREBRENICI

16 godina od genocida u Srebrenici
16 godina od genocida u Srebrenici

Srebrenica/Potočari – U Memorijalnom centru Potočari danas se obilježava 16. godišnjica genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, ubijenih nakon što su snage Vojske Republike Srpske u julu 1995. godine zauzele nekadašnju UN-ovu zaštićenu zonu.

U Memorijalnom centru danas će biti sahranjeno 613 posmrtnih ostataka stradalih Bošnjaka. Medju njima su i posmrtni ostaci najmladje žrtve Nesiba Muhića, koji je imao samo 11 godina kada je ubijen.

Jučer je sa marša mira stiglo oko 7000 učesnika iz dva pravca Tuzle i Žepe. Stigli su biciklisti iz Bihaća i mnogi drugi iz cijelog svijeta.

Iako mnogi kažu da je u posljednjih nekoliko godina sve manje Srebreničana što u ove julske dane pohode svoj grad, sinoć je tamo makar za jednu noć bilo slično kao nekad. Iako ni u jednom lokalu nije bilo muzike, bilo je dosta onih koji su došli da se vide, pozdrave i popričaju sa starim prijateljima, komšijama i rodbinom. “Srebreničani se danas okupljaju i vide samo tužnim povodom”, kaže Ibrahim Hadžić i dodaje: “Nažalost ali istina je da se ljudi koji se zbilja cijene i vole mogu vidjeti i sakupiti samo kada su dženaze”.

U Potočarima će nakon današnje dženaze i komemoracije biti ukopano ukupno 5.137 nastradalih Bošnjaka.

www.rijaset.ba

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.