U Rožajama i Ulcinju promovisana knjiga ‘’Islamski identitet Evrope’’ Ferida Muhića

20140817_202024Suživot i uvažavanje nemaju alternativu, iako su velike šanse da se negativni stavovi prema islamu i muslimanima pojačaju sa ekonomskom i moralnom krizom u Evropi, ocjenjeno je na promociji knjige akademika Ferida Muhića “Islamski identitet Evrope”. Knjiga, čiji su izdavači Centar za napredne studije iz Sarajeva i izdavačka kuća Logos-A iz Skoplja, na bosanskom i albanskom jeziku, promovisana je u Rožajama i Ulcinju. Predstavljanje Muhićeve knjige organizovao je Centar za međukulturnu saradnju ‘’Horizonti’’ iz Podgorice u saradnji sa Islamskom zajednicom u Crnoj Gori.
Direktor Centra, Omer Kajoshaj, istakao je da muslimani ne treba da se stide svog islamskog identiteta, navodeći da Muhićeva knjiga ukazuje na uticaj islama na savremenu kulturu u Evropi. On je kazao da treba raditi na očuvanju nacionalnog i vjerskog identiteta, kroz saznanje onoga što se desilo u prošlosti kao i ispravno razumijevanje sadašnjosti. “Treba da naučimo da se ponosimo svojom vjerom umjesto što se neki nje stide. Islam je vjera progresa, a ne nazadovanja kako to pokušavaju da predstave neprijatelji islama”, kazao je Kajoshaj.
Osvrćući se na pitanje identiteta dr. Ali Pajaziti kazao je da islam ima značajan dorpinos u širenju kulture i humanih vrijednosti, te da je zbog toga značajan njegov uticaj na Evropu, dok je Muhić upozorio da islam ima važan uticaj na razvoj Evrope i pored pokušaja promocije hrišćanskog ekskluziviteta na evropske vrijednosti. Pojašnjavajući da je islam evropska religija koliko i hrišćanstvo, Muhić je istakao da obije vjere ne potiču sa evropskog kontinenta te da ih kao misionarske ne treba posmatrati unutar geografskog konteksta već prema doprinosu čovjecanstvu.
Na promociji u Rožajama dr Ahmet Alibašić navodi da prof. Muhic u knjizi Islamski Identitet Evrope vraća islam i muslimane u evropski narativ odakle su neopravdano protjerivani. To je tako uprkos činjenici da evropski muslimani nisu ništa manje Evropljani u etničkom smislu od većine drugih Evropljana indoevropskog porijekla, niti je islam išta više azijska vjera od judaizma i kršćanstva. Dok profesor Ramiz ef. Luboder ocjenio je da je Muhićeva knjiga potrebna nemuslimanima koliko i pripadnicima Islama, jer ukazuje da suživot i međusobno uvažavanje nemaju alternative. On je istakao da će knjiga muslimanskim intelektualcima pomoći da uvide neophodnost institucionalnog organizovanja muslimana u EU, kako bi se preduprijedilo zlo u potencijalnom velikom ratnom sukobu, kakakv je svojevremeno zadesio muslimane u Španiji.
Muhićeva knjiga tretira istoriju i efekte prisustva islama u Evropi, analizira uticaj islama na ono što se danas naziva “evropski identitet”.
Muhić u svom djelu analizira nastanak i karakter evropskog identiteta, navodeći perspektive razvoja u kontekstu prožimanja islama, hrišćanstva i judaizma. Autor pokušava da protumači i razumije socijalne, političke,
kulturne i religijske komponente koje čine savremenu Evrope, a koje su formirane kroz islamske uticaje.
Da ne bi projekat ostao samo na nivou promocije knjige, NVO Horizonti je poklonio ciljanoj grupi čitalaca dvijesta primjeraka knjige na bosanskom i albanskom jeziku.

Ferid Muhić, univerzitetski profesor, filozof i književnik, rođen je 1943. godine u selu Mahoje kod Zavidovića, Bosna i Hercegovina. U svojoj bogatoj akademskoj karijeri predavao je na Univerzitetu Sv. Kiril i Metodij u Skoplju, te na drugim univerzitetima širom svijeta, kao što su: International Institute of Islamic Thought and Civilization u Kuala Lumpuru, Florida State University, Syracuse University, te na univerzitetima u Jugoistočnoj Evropi. Uže oblasti njegova interesovanja su savremena filozofija, kulturna antropologija, estetika, politička filozofija i filozofija religije. Objavio je više djela iz navedenih oblasti, kao i više književnih djela, među kojima su: Kritički metodi, Filozofija ikonoklastike, Motivacija i meditacija, Štit od zlata, Noumenologija tijela, The Study in Fragmentation and Despair, Logos i hijerarhija, Mišljenje u akciji, Smisao i vrlina, Filozofi utješitelji, Filozofija religije u njemačkom klasičnom idealizmu, Ex cathedra, Falco Peregrinus, Sto koraka iznad, Dim ugarka snova.

IMG_9815 IMG_9824 IMG_9863 IMG_9855 IMG_9856

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.