ODRŽAN MEVLUD U RAŠČIĆIMA – BUKOVICA

4 jasin umrlim mjestanimaU subotu 16. avgusta uz veliko prisustvo raseljenih Bukovičana održan je mevlud u Raščićima u Bukovici. Mevludski program je priređen na mjestu nekadašnje džamije, najstarije u pljevaljskom kraju, a čija je munara porušena 1993 godine.
Lijep avgustovski dan privukao je Bukovičane da iz raznih krajeva u organizovanim kolonama automobila posjete svoj zavičaj, mnogi prvi put nakon nekoliko decenija.
Tokom mevluda vrijedne raščićke djevojke služile su hladno šerbe, naročito spremljeno za ovu priliku, a koje je i dio tradicije ovih prostora.
Nakon proučenog mevluda prisutnima se obratio Ferid ef. Osmanagić, imam Husein pašine džamije iz Pljevalja i u obraćanju podsjetio prisutne o ranijem životu na prostoru Bukovice, posebno u zadnjih stotinu godina. On je vrlo precizno predstavio statističke podatke o broju džamija i mekteba koji su svojevremeno postojali na području Bukovice, zatim osnovnih škola i brojno stanje učenika, kao i druge infrastrukture i naglasio da se to mora pamtiti kako bi se otrglo od zaborava.
„Pamtimo i godine koje su bile vrlo teške za muslimane Bukovice. Pamtite i pričajte svojoj djeci šta se to sve dešavalo na ovim prostorima kako se sjutra i njima nebi ponovilo“, između ostalog istakao je Ferid ef. Osmanagić.
Skupu se obratio i izaslanik reisa IZ u Crnoj Gori Muhamed ef. Cecunjanin, prenio selame reisa Rifat ef. Fejzića, koji zbog neodložnih obaveza nije mogao prisustvovati mevludu.
„Zaista je teško zadržati emocije na ovom mjestu gdje se nalazimo između gomile kamenja. Svaki kamen na ovom mjestu ima svoju priču. Mi smo ovdje da se sjetimo zuluma koji je ovde počinjen. Ja nisam došao da vam govorim o tome, ja sam došao da naučim i da od vas čujem o tom zulumu. Znajte draga braćo i sestre da postoje tri vrste zuluma. Prvi je zulum koji se nanese nekoj osobi ili određenoj grupi. Drugi zulum jeste odsustvo kajanja za počinjeni prvi zulum, a treći je zulum zaborava. Mi smo ovde da se podsjetimo na prvi zulum. Tu smo da osudimo drugi zulum kao pomanjkanje kajanja onih koji su zulum počinili i da spriječimo treći zulum. Iako je ova džamija uništena, ona još uvijek živi u vašim srcima. Ona je danas privukla veliki broj vas iz Pljevalja, iz Sarajeva, Goražda iz Turske i iz raznih krajeva, a privukla je i mene iz Plava i to je znak dok god vi budete dolazili ovdje, ona postoji“, između ostalog istakao je Muhamed ef. Cecunjanin.
Nakon mevludskog programa sve prisutne je u svojstvu domaćina na svečani ručak pozvao Nijaz Raščić i u prelijepom ambijentu njegove avlije nastavljeno je druženje do kasnih popodnevnih sati.

Jakub Durgut

8 Muhamed ef Cecunjanin 1 ostaci porusene munare 3 u hladovini prekrasnog vocnjaka 5 posluzivanje serbeta 6 slusanje mevluda 7 Ferid ef Osmanagic

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.