U podgoričkoj Medresi održano predavanje prof. dr. Ismeta Dizdarevića iz Sarajeva

Zamjenik direktora Medrese prof. Rahman ef. Kačar i predavač prof. dr. Ismet Dizdarević
Zamjenik direktora Medrese prof. Rahman ef. Kačar i predavač prof. dr. Ismet Dizdarević

Podgorica – Istaknuti znanstvenik iz Sarajeva, prof. dr. Ismet Dizdarević po drugi put je gost Medrese u Podgorici i ovom prilikom, večeras održao prigodno predavanje na temu„Narkomanija“. Profesor Dizdarević je ovom prilikom naveo niz zanimljivih podataka vezanih za problem narkomanije u savremenom društvu.

Govoreći o ovoj društvenoj devijaciji koja se inače najčešće javlja među mlađom populacijom, istakao je da je 1989. godine u Sarajevu bilo svega 3 registrovana narkomana dok je trenutno taj broj 3.000, ali se smatra da je njihov broj znatno veći. On je ukazao na brojne uzroke koji vode ka ovom problemu i načine da se mladi ljudi sačuvaju tog zla. Među razlozima se najčešće javljaju radoznalost za tim, slobodno vrijeme i porodica.

Prof. Dizdarević je istakao da je Islam, odnosno duhovna snaga čovjeka, jedan od najboljih odbrambenih mehanizama od ovakvih poroka, koji mladog čovjeka vodi pravim putem i zdravom načinu života. Naglasio je takođe i neke manjkavosti Zapada, gdje se neke lakše droge skoro legalizuju.

Nakon predavanja uslijedila su zanimljiva pitanja učenika na koja je prof. Dizdarević davao odgovore. Predavanju su prisustvovali brojni profesori Medrese.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.