U džematu Bandžovo brdo u Rožajama održano predavanje povodom dana ‘Ašure

Sohbet u džematu Bandžovo brdo
Sohbet u džematu Bandžovo brdo

Rožaje – Jedan primjer pozitivne prakse jesu jacijski sohbeti, druženja uz predavanja u džematu Bandžovo brdo, gdje imamsku službu obavlja Ramiz ef. Luboder. Povodom dana ‘Ašure, 13.11.2013. godine, nakon jacije namaza, rukovodilac Vjerskoprosvjetne službe Enis ef. Burdžović održao je predavanje u džematu Bandžovo brdo, Odbor Islamske zajednice Rožaje. Uvodnu riječ i dobrodošlicu uputio je glavni imam Odbora IZ-e Rožaje, Rejhan ef. Hot. Ističući vrijednost skupova sticanja znanja, sjećanja i podsjećanja na Allaha dž.š., i blagodati Njegove, on je ukazao na vrijednost boravka na ovakvim skupovima i veličinu nagrade.

Pored glavnog imama, skupu su prisustvovali i predsjednik Odbora IZ-e Rožaje, Ernad ef. Ramović, imam Amer ef. Dautović, te imam džemata Ramiz ef. Luboder.

3Zahvalivši se na dobrodošlici, Enis ef. Burdžović je između ostalog, govoreći o bitnim događajima koji se vežu za dan ‘Ašure, naglasio da ovaj dan nosi sa sobom poruku nove šanse. Kao što je spasenje Benu Israila od zuluma Faraona, pristajanje lađe spasa pravovjernog Nuha, a.s., predstavljalo novu šansu. “Život se sastoji od bezbroj svakodnevnih sitnica. Pristup novoj šansi počinje kroz te sitnice. A valjan pristup je da se ni sitni grijesi ni sitna dobra ne zanemaruju. Kako kaže izreka: “Najžešći grijesi su oni koje njihov počinilac smatra nevažnim, sitnim.” I kako naš Poslanik, s.a.v.s., kaže u hadisu: Nemoj smatrati nevažnim ništa od dobrih djela.” Kroz brojne primjere, ef. Burdžović je ukazao na “put nove šanse”, po Poslanikovom, s.a.v.s., primjeru sa čovjekom za kog je rekao: “Uradio je malo, a dobio je mnogo”.

2Na kraju, pohvalivši ovu lijepu džematsku praksu, ef. Burdžović je rekao: “Zapamtimo, džemat nije pokušaj da svi budemo isti. Da jednako mislimo, jednako postupamo u svemu. Džemat je ponajprije zajednica različitih ljudi, koji se u njoj osjećaju isto. U džematu ne moramo biti isti, ali se moramo osjećati jednako. I to je bogatstvo džemata. Neka Allah obiljem nagrada svojih nagradi sve vas, a posebno one koji su došli na ideju da organizuju uve mubarek skupove.”

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.