Imami i muslimanski aktivisti za zaštitu ljudskih prava završili kurs u Varšavi

Ucesnici treninga na zajednickoj fotografiji
Ucesnici treninga na zajednickoj fotografiji
Varšava – Grupa od dvadeset i četiri imama i aktivista za zaštitu ljudskih prava iz Evrope i SAD-a boravili su od 09-11 novembra u Varšavi gdje su imali trening za borbu protiv zločina iz mržnje prema muslimanima. Trening je organizovan od strane ODIHR i po prvi put se održava u Evropi.
Teme o kojima se raspravljalo tokom ovog treninga bile su sljedeće: “Zločin iz mržnje prema muslimanima: Prevencija i odgovor”, “Borba protiv netolerancije i diskriminacije protiv muslimana: Smjernice za nastavnike “, “Borba protiv islamofobije kroz obrazovanje”. Na ovom treningu prisustvovali su aktivisti za ljudska prava i imami iz SAD, Velike Britanije, Švedske, Njemačke, Austrije, Francuske, Švajcarske, Italije, Holandije, Belgije, Crne Gore, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Rusije, Ukraine, Slovačke, Grčke, Moldavije i Mađarske.
Program obuke je bio vrlo intenzivan. Osim teoretskog dijela, koji je tretirao najčešće aspekte diskriminacije, islamofobije, zločina iz mržnje i njihovih indikatora, drugog i trećeg dana održane su radionice. Imami i muslimanski aktivisti iz različitih zemalja uspješno su potvrdili odgovarajuće razumijevanje situacije.
Detalj s treninga
Detalj s treninga

Trening se završio dodjeljivanjem certifikata kojim se potvrđuje kvalifikacija i daje pravo održavanja seminara o učenju vještina spriječavanja i registrovanja zločina iz mržnje i diskriminacije protiv muslimana.
Od dvadeset polaznika ovog treninga troje su bili konvertiti, desetak imama a ostali su bili predstavnici NVO sektora. Ovo govori o činjenici ko i kako govori o islamu u Evropi.
Iz Islamske zajednice Crne Gore trodnevnom treningu u Varšavi prisustvovao je glavni imam u Podgorici i Nikšiću, Džemo Redžematović.

Muslimani Poljske

Jedina dzamija u Warsavi
Jedina dzamija u Warsavi
Spremajući se za put u Poljsku interesovalo me da li uopšte ima tamo muslimana, i zašto je baš ova zemlja odabrana za održavanje ovog seminara. Pročitao sam da je islam u Poljsku došao prije šest stoljeća posredstvom Tatara, za koje možemo sa sigurnošću ustvrditi da su bili najbolji misionari islama u Aziji i Europi. Nema skoro ni jedne evropske zemlje u koju Tatari nisu donijeli islam, osim zemalja Balkana. Čak se može reći da su Tatari donijeli islam i Bošnjacima kada su ovi bili u staroj domovini na obalama Azovskoga mora. Arhitektura drvenih džamija i munara je tatarska, a poznato nam je koliko je takvih na našim prostorima. Prije šest vijekova Tatari su iselili iz Azije, većinom iz Turske, u Poljsku. Poljskim prinčevima trebali su im kao ratnici. Tako su Tatari, na primjer, na strani poljskog kralja Jana Trećeg Sobijeskog u 17 vijeku bitno doprinijeli pobjedi nad Turcima ispred Beča. Kao poklon za hrabrost, od kralja su dobili zemlju u Poljskoj i tu se naselili. Vremenom su se Tatari asimilirali. Jezik su izgubili, svi govore poljski. Ali, nisu izgubili vjeru. Razlikuju se od Poljaka po vjeri i kosim očima. Od tada oko 5.000 Tatara muslimana živi u susjedstvu sa domaćim katolicima u Varšavi. Godine 1936. islam je u Poljskoj priznat kao državna religija, što znači da je bilo dozvoljeno i da se predaje u školi. Učenici su prema kazivanju jednog muslimana iz Bjalistoka čak imali pravo da uče arapski, a na kulturnom planu oni su se ovdje asimilirali. Razlikuju se od ostalih Poljaka samo po vjeri. Prije 12 godina osnovan je „Zajednički savjet katolika i muslimana“, čiji je cilj njegovanje dijaloga između dvije vjere. Savjet pomažu kako poljski biskupi, tako i Saudijski dvor. Takva ustanova je jedinstvena u Evropi. Muslimani predstavljaju svega 0,1% od ukupno 32 miliona. Iako su manjina oni su intelektualno vrlo jaki. Ima književnika pjesnika, liječnika, inženjera, ali i sportista i drugih zanimanja. Poljski muftija je Ahmed Tomasz Miskiewicz.
Muftija Poljske Tomasz Ahmed
Muftija Poljske Tomasz Ahmed

Prema njegovim riječima u Poljskoj trenutno ima oko 30.000 muslimana, a prije drugog svjetskog rata bilo ih je preko 150.000. Najviše ih je stradalo zajedno s ostalim Poljacima u Katinskoj šumi, ali i 1944. godine kada su okupacione sovjetske trupe srušile 15 džamija i pobile mnoštvo muslimana. Ni njemački okupator nije bio sklon pripadnicima islama. Pretpostavlja se da ih je ubijeno od strane Nijemaca desetak hiljada. Ono što nije učinio rat učinila je asimilacija, a naročito nakon Drugog svjetskog rata. Muftija Ahmed tvrdi da je asimilirano preko pedeset tisuća muslimana i to mahom putem ženidbe i udaje s pripadnicima drugih religija. Poljska je sve do pada komunističkog režima bila jedna od rijetkih zemalja koja muslimanima nije dopuštala gradnju mesdžida niti bilo koje druge vjerske aktivnosti. Od 35 džamija koje su zatečene Drugim svjetskim ratom samo su dvije ostale za upotrebu, sve je ostalo srušeno ili pretvoreno u druge svrhe. Trenutni poljksi Ustav izjednačio je prava pripadnika svih vjerskih zajednica. Naravno da je poljska Katolička crkva ostala neslužbeno državna i njena su prava kud i kamo veća od drugih, pa tako i od muslimana, što je sasvim prirodno. Prema izjavama poljskoga muftije kod Poljaka se javlja vidan interes za islam i njegova rješenja brojnih životnih pitanja. Prema njegovoj izjavi nekoliko stotina Poljaka je prihvatilo islam. Mišljenja smo međutim, a na osnovu brojnih neovisnih izvora da muslimani u Poljskoj još uvijek žive u predrasudama. Islamskoj zajednici još uvijek nije priznato pravo vjeronauka u osnovnim i srednjim školama, još uvijek se sumnjičavo gleda na njihove napore da grade mesdžide i osnivaju druge vjerske ustanove. To cijenimo po nedavnoj vijesti da su stanovnici Varšave protestovali protiv izgradnje Islamskoga centra u Varšavi.
Plakate na ulicama Warsave protiv izgradnje dzamije
Plakate na ulicama Warsave protiv izgradnje dzamije

izvori: http://www.islamska-zajednica.hr/svijet_islama/Poljska.pdf
http://www.dw.de/poljski-muslimani-u-moru-katolika/a-4851343
http://www.klix.ba/vijesti/svijet/poljski-muslimani-zabrana-halal-i-koser-klanja-nije-po-zakonima-eu/130911041

pripremio, Džemo Redžematovisz

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.