Tribina dr. Kurdića u Rožajama

1471112_10200939837714271_623606177_nRožaje – Petak, 15.11.2013. godine nakon jacije namaza, održana je tribina i promocija projekta Sahih Imama Muslima u Velikoj sali  Centra za kulturu u Rožajama. Ovaj, kao i svaki hairli skup, ali i svaki hairli čin, započet je odlomkom iz Časnoga Kur’ana, koje je za ovu prigodu proučio Amer ef. Dautović.

Nakon uvodnog ašereta, prisutne je poselamio glavni imam Rejhan ef. Hot, koji je ujedno bio i moderator programa. On je najavio musafire, prije izlaganja profesora dr. Šefika Kurdića, zatim, na kratko se obratio i predstavio projekat Sahih Imama Muslima mladi i perspektivni teolog, vrijedni prevodilac mnogih djela sa arapskog jezika, Semir ef. Rebronja. On se u svom obraćanju zadržao i akcenat stavio na projekat, u kome zajednički učestvuju on i dr. Kurdić, a koji su ujedno željeli da nam ga predstave a to je, prijevod i komentar Sahiha Imama Muslima koji je u pripremi i skoro pa će biti u prodaji, a čija pretplata je već u toku.

1392088_10200939840634344_2097843815_nNakon njega obratio se dr. Kurdić, koji je bio i glavni povod ovog okupljanja. Prepuna sala je samo pokazatelj koliko je naš grad i naš džemat, ali i gradjani, upoznati sa radom i djelom dr. Kurdića i koliko im je drag kao musafir i predavač. Uprkos prohladnoj noći i činjenici da nije imalo grijanja u sali, njena popunjenost bila je upravo pokazatelj veličine našeg gosta. Svakako da se dr. Kurdić iskupio za svu hladnoću koju smo morali podnijeti, ali je našim srcima i dušama bilo prijatno i toplo. Zagrijati se imanskom, bratskom toplotom, po kojim smiješkom koje je naš predavač vješto izmamljevao na naša lica, bilo je dovoljno. Prof. je stavio akcenat ovog predavanja na devijacije kod današnjih, nazovi promotera ili predstavnika vjere, dakle, svako bi želio da je šejh, svako bi da se miješa onamo gdje mu mjesto nije, svako bi dersi, a zapravo samo štetu donosi. Upozorio je na opasnost senzacionalnog internet i fejsbuk daveta i misionarstva, te nas kroz lijepe, vesele i praktične primjere proveo kroz temu.

IMAG0015Svakako da je zadovoljstvo bilo vidljivo i da je atmosfera bila upravo onakva kakvom smo je očekivali i zamišljali. Zahvalni smo što smo imali priliku biti domaćini ovako dragom gostu, uputili smo mu blanko pozivnicu da nam, kad god bude mogao, ponovo dodje, a mi ćemo dati sve od sebe da ga ugostimo što bolje možemo i umijemo.

Odbor Islamske zajednice Rožaje

IMAG0012

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.