Susret predavača: Izučavanje hadisa na islamskim fakultetima i medresama na Balkanu

Islamska zajednica u BiH, Uprava za obrazovanje i nauku i Fakultet islamskih nauka u Sarajevu, katedra za hadis u saradnji sa medresom “Mehmed Fatih”, Centrom za napredne studije iz Sarajeva i NVO „Horizonti“ iz Podgorice, od 31. Oktobra do 1. novembra 2015. godine organizuju susret predavača hadisa na temu „Izučavanje hadisa na islamskim fakultetima i medresama na Balkanu.

Skup je danas otvoren u Podgorici, u konferencijskoj sali Horizonata u 9 časova.

Na samom početku, Omer ef. Kajoshaj u svojstvu direktora NVO Horizonti, obratio se prisutnima da se susret, ovakve vrste, na ovom mjestu po drugi put organizuje s nadom da će se nastaviti i postati tradicija.

Cilj susreta je razmjena iskustava, uspostava mostova saradnje, te unapređenje same nastave u medresama i na fakultetima. Susret je okupio profesore, nastavnike i asistente sa fakulteta i medresa iz BiH, Makedonije, Kosova, te domaćine iz Crne Gore.

Na skupu je prisustvovao i reis Islamske zajednice u Crnoj Gori, Rifat ef. Fejzić, koji je iskazao zahvalnost svim profesorima na odaziv, istakavši počastvovanost naše Islamske zajednice što je domaćin ovih susreta. “Unazad nekoliko godina, malo je ko čuo za nas. Nešto nam je vrijeme donijelo a nešto smo i mi učinili da danas imamo mogućnost da ove susrete organizujemo u našim institucijama, od kojih su vrata otvorena za sve vas.

Ispred Ured za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, obratio se Seid ef. Eminović, koji je između ostalog rekao:

“Prenosim vam selame od direktora Ureda za obrazovanje i nauku, akademika Enesa Karića, koji pored selama izražava svoje zadovoljstvo da je došlo do ovog vida susretanja ponajviših znalaca hadiskih disciplina u ovom vremenu, na ovim balkanskim prostorima, koji imaju zasigurno šta kazati i ponuditi onima koji željno išćekuju oživljavanje poslaničke tradicije, shodno okolnostima i potrebama našeg vremena.

U uvodnoj riječi, obratio se i dekan FIN-a, dr. Zuhdija Hasanović, koji je kazao da trebamo sasvim otvoreno pohvaliti ono što dobro radimo, ali isto tako da sasvim otvoreno ukažemo na propuste u radu i da ih unaprijedimo.

Na početku susreta, prezentovana su iskustava određenih profesora u oblasti izučavanja hadisa na međunarodnom nivou, te njihova lična iskustava u izučavanju hadiskih nauka tokom njihovog studija i kasnijeg rada u medresama i na fakultetima.

 

IMG_3468 IMG_3393 SONY DSC SONY DSC

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.