Reis Rifat Fejzić susreo se u Ankari sa reisom Islamske zajednice Turske prof. dr. Mehmet Gormezom

 
Reis Rifat Fejzić i reis prof. dr. Mehmet Gormez
Reis Rifat Fejzić i reis prof. dr. Mehmet Gormez

Turska/Ankara Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić susreo se juče, 23.  februara  2011.  godine, u Ankari sa novoizabranim poglavarom Islamske zajednice Turske prof. dr. Mehmet Gormezom. U srdačnom razgovoru reis Rifat Fejzić je čestitao novoizabranom pogavaru Islamske zajednice Turske prof. dr. Mehmet Gormezu, naglašavajući značaj prisne i prijateljske saradnje dvije institucije.

– Pošto je dr. Gormez moj dugogodišnji prijatelj, koji je i dosada, u mandatu zamjenika reisa, davao izuzetan doprinos odnosima sa Islamskom zajednicom Crne Gore, siguran sam da ćemo još više ojačati saradnju, kroz mnoge zajedničke projekte- kazao je Fejzić.

Fejzić je naglasio značaj funkcionisanja podgoričke Medrese koja se, u značajnoj mjeri i održava uz pomoć turskih institucija, kao i početak bratimljenja Odbora Islamske zajednice Crne Gore sa muftijstvima u Turskoj.

Dosad su realizovana bratimljenja Muftijstva Fatih iz Istanbula sa odborima na području Glavnog grada, zatim Akhisar sa Odborom Islamske zajednice u Rožajama, Muftijstva Alanja sa Ulcinjom. Na današnjem sastanku dva reisa dogovoreno je bratimljenje tri muftijstva iz Ankare – muftijstva Kećiorem sa Odborom Islamske zajednice u Baru, muftijstva Golbaši sa Odborima u Plavu i Gusinju i muftijstva Kazan sa Odborom u Bijelom Polju.

Reis Fejzić je naglasio i da je u toku realizacija više značajnih projekata, kao što je izgradnja Islamskog centra u Baru, te početak izgradnje Dom učenika Medrese u Podgorici.

Reis Mehmet Gormez je kazao da nosi duboke impresije boravka i srdačnog dočeka u Crnoj Gori, te da će sve učiniti da odnosi dvije institucije, postanu još čvršći.

– Naša vrata su uvijek otvorena za Islamsku zajednicu Crne Gore, a naša podrška vašim projektima biće i u narednom periodu. Mislimo da je uspostavljenje pobratimskih odnosa pojedinih muftijstava sa vašim odborima dobar način učvršćivanja naših odnosa – naglasio je reis Gormez.

U delegaciji koja se nalazi u višednevnoj posjeti Islamskoj zajednici Turske nalaze se i član Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori Suljo Mustafić, direktor Medrese u Podgorici Omer Kajošaj i predsjednik Sabora Islamske zajednice u Crnoj Gori Mujdin Milaimi.

Delegacija Islamske zajednice susrela se sa Tekin Kučuk-Ali, predsjednikom Crvenog polumjeseca Turske i zahvalila na pomoći ove instuticjje u nedavnim poplavama. Razgovarano je i potrebi izgradnje Doma za stare osobe pri Islamskoj zajednici, te o mogućoj zajedničkoj realizaciji ovog projekta.

U Vladinom uredu za dijasporu i turske rodbinske narode, delegaciija je razgovarala sa direktorom Kemalom Jurtačom. Dogovorena je saradnja u oblasti školstva koja će se realizovati kroz slanje studenata iz Crne Gore na univerzitete u Turskoj.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.