Ramazanske posjete direktora medrese Rahmana ef. Kačara u Podgorici

Nasihat na platou ispred medrese "Mehmed Fatih"
Nasihat na platou ispred medrese “Mehmed Fatih”

Podgorica – Direktor medrese “Mehmed Fatih” Rahman ef. Kačar sa svojim pomoćnikom mr. Senad ef. Alibašićem posjetio je džemate u Podgorici i Tuzima; Starodoganjsku džamiju, Nizamsku džamiju, džamiju u Karabuškom polju i džamiju u Milješu.

Iako se teravih namaz klanja dosta kasno uvijek se nađe vremena da se mnogobrojnom džematu obrati sa par riječi nasihata. Direktor Kačar je u svom obraćanju džematima najprije uputio ramazanske čestitke ispred kolektiva medrese “Mehmed Fatih” u Podgorici a potom govorio o vrijednostima mubarek ramazana.

U Starodoganjskoj džamiji je istakao kako postoje određeni periodi u toku godine kada trgovci daju popuste na svoju robu, tako da se ljudima omogući da dobre stvari kupe po povoljnim cijenama koje inače nebi mogli kupiti u drugom periodu godine, to su tzv. “sezonska sniženja“.  Ramazanski dani su period kada nam se pruža prilika da za naše ibadete dobijemo mnogostruko više nego što bi dobili izvan ramazana, i taj period možemo nazvati kao “sezonsko uvećanje“.

Rahman ef. Kačar
Rahman ef. Kačar

U džamiji u Karabuškom polju direktor Kačar je govorio o mogućnostima koje pruža ramazan, tako što čovjeka uzdiže na stepen meleka, jer on u toku dana ne jede, ne pije, nema nikakvih drugih insanskih prohtjeva već je u potpunoj pokornosti Gospodaru baš kao i Njegovi plemeniti meleki. Takođe je istakao da čovjek nikad nije bliži dzennetu nego u ramazanu, baš kao što naš Poslanik a.s. kaže: “Dzennet čezne za četvoricom: učačem Kurana, onim koji čuva svoj jezik, onim ko hrani gladne i postačem“.

Na platou ispred medrese sinoć je bila impozantna slika. Ogroman broj ljudi, žena i djece došlo je da se duhovno nahrani i napoji, ramazanskim plodovima, teravih namazom i ramazanskim vazom. Direktor Kačar je predvodio namaz a potom se obatio prisutnim džematlijama. “Braćo i sestre, nalazimo se na prostoru koji ima dimenziju svetog u Islamu. Mi smo večeras na platou između naše medrese i džamije. To su dvije najznačajnije instituciju Islamske zajednice u Crnoj Gori koje su garant da će se nauka i moral kao najuniverzalnije ljudske vrijednosti pomno čuvati na našim prostorima. Vi treba da ste posebno sretni što su one baš ovdje u vašem mjestu. Ramazan je mjesec nauke, te ga u tom svjetlu trebamo iskoristiti“- istakao je Kačar.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.