PUBLIKOVANA KNJIGA “GROBLJE NIZAMSKE DŽAMIJE I STARO GROBLJE TUZI”, AUTORA MR. ALIJA BARDHIJA I DR. BEHLULA KANAQIJA

Novoobjavljena knjiga mr. Bardhija i dr. Kanaqija predstavlja kompleksnu istraživačku studiju o nišanima na naznačenim lokacijama u Tuzima.

Mezarja su važna istorijska svjedočanstva koja potvrđuju život na jednom mjestu i predstavljaju bitan duhovni i materijalni kulturološki segmenat.

Predmet istraživanja navedene knjige su nišani, nadgrobni spomenici, sa arapsko-osmanskim natpisima. Kako bi istraživanja mezara na dvijema tuškim lokacijama bile sprovedene, formirane su radne grupe na terenu za sakupljanje građe, a to je značilo čišćenje mezara, njihovo fotografisanje, tretiranje zajedno sa epitafima koji su nakon iščitavanja i transliteracije na turski jezik, prevedeni na albanski i bosanski jezik.

Izdavanje knjige i realizaciju projekta podržala je TIKA (Turska agencija za saradnju i razvoj).

1 komentar na “PUBLIKOVANA KNJIGA “GROBLJE NIZAMSKE DŽAMIJE I STARO GROBLJE TUZI”, AUTORA MR. ALIJA BARDHIJA I DR. BEHLULA KANAQIJA”

 1. Postovani,
  Ja sam Dr Dzavid Haveric, akademik, historicar, istrazivac i pisac, zivim i radim u Australiji. Pisem Vam ovaj email u nadi da ce te mi odgovoriti. Zainteresovan sam za knjigu pod nazivom “GROBLJE NIZAMSKE DŽAMIJE I STARO GROBLJE TUZI” Mislim da je u njoj sadrzan i mezar moga pretka Haverica. Zelio bih je naruciti i koja joj je cijena?

  Dr Dzavid Haveric
  Charles Sturt University
  Centar za islamske studije i civiizaciju

  Komentariši

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.