Po prvi put klanjana džuma-namaz u ZIKS-u u Spužu

Reis Fejzić prilikom susreta s zatvorenicima ZIKS-a
Reis Fejzić prilikom susreta s zatvorenicima ZIKS-a

Spuž-Danilovgrad – Nakon intenzivnih komunikacija Mešihata IZ-e u Crnoj Gori i Ministarstva pravde uslijedila je novina u vjerskim slobodama za muslimane u ZIKS-u u Spužu. Danas je po prvi put obavljena džuma-namaz u ZIKS-u koju je predvodio reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić.

Na džumi namazu je bilo prisutno dvadesetak zatvorenika koji nisu krili zadovoljstvo zbog postignutog sporazuma da se svakog petka klanja džuma-namaz u ZIKS-u. Između ostalog, reis je u svojoj hutbi istakao da zatvorenicima nije zatvoren put povratka Allahu te da svaka greška koju čovjek počini može se ispraviti iskrenim pokajanjem. U tom smislu rekao je da je najljepša priča u Kur'anu posvećena upravo Jusufu, a.s., koji je bio zatvoren. Tako da njegov boravak u zatvoru i izlazak iz njega najbolje oslikava put uspjeha u teškim situacijama. S vjerom u Boga i nadom da pravda uvijek pobjeđuje Jusuf, a.s., je pobijedio teško životno iskustvo zatvora. Na kraju svog obraćanja, reis Rifat Fejzić je kazao hadis u kojem Muhammed, s.a.v.s., kaže da će njegov šefaat biti usmjeren i na velike griješnika iz njegovog Ummeta.

reis i dir ziksaPrije klanjanja džume namaza reis Fejzić se sastao sa direktorom ZIKS-a Miljanom Perovićem koji ga je informisao o reformama zakona koji se tiču vjerskih prava i sloboda zatvorenika, te podtignutim uspjesima u implementaciji tih zakona. “Imamo u planu da izgradimo zaseban objekat koji će biti namijenjen za održavanje vjerskih obreda” istakao je direktor ZIKS-a Perović. Inaće već neko vrijeme se u ovom Zavodu sprovodi praksa odvojenih kazana za muslimane, obzirom da je vjerom zabranjeno konzumiranje svinjskoga mesa i prerađevina.

Reis Fejzić se zahvalio direktoru ZIKS-a Peroviću na dosadašnji napredak u ostvarivanju vjerskih prava i sloboda u ZIKS-u u Spužu te istakao inicijativu da se ta prava realizuju i u ZIKS-u u Bijelom Polju, što je naišlo na odobravanje od strane direktora. Inače, na inicijativu Mešihata IZ-e u Crnoj Gori, Bajram-namaz se već nekoliko godina unazad klanja u prostorijama ZIKS-a. Sastanku su prisustvovali sekretar Mešihata IZ-e u Crnoj Gori Fuad Čekić i sekretar OIZ-e Podgorica Esad Merulić.

OBAVJEŠTENJE U ZIKS-U POVODOM KLANJANJA DŽUME NAMAZA

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.