Ostvaren četrdesetogodišnji san muslimana Rijeke – otvoren Islamski centar

Predsjednici Josipovic i Izetbegovic u društvu reisu-l-uleme Kavazovica i Gajsa el-Kuwarija prilikom otvaranja Centra
Predsjednici Josipovic i Izetbegovic u društvu reisu-l-uleme Kavazovica i Gajsa el-Kuwarija prilikom otvaranja Centra
Rijeka, 4. Maja – Islamski centar u Rijeci svečano je otvoren u prisustvu brojnih vjernika i predstavnika vjerskih zajednica, najviših hrvatskih državnih zvaničnika i brojnih gostiju iz zemlje i inostranstva, a formalno su ga otvorili predsjednici RH, Ivo Josipović, član Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović, i katarski ministar za vjerska pitanja Gajs bin Mubarek al-Kuwari.
-Hrvatska je zrelo društvo, otvoreno za sve svoje građane i zato je zaslužila mjesto u srcima svih nas, poručio je u reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, kazavši da je “ovo veliki dan za muslimane Hrvatske i za samu Hrvatsku”.
-Zajednica muslimana u ovom gradu sagradila je svoj dom, džamiju u kojoj će se spominjati Božije ime. Hram u kojem će se očitovati zahvalnost Stvoritelju svjetova i u kojem ćemo iskazivati svoju poniznost zbog njegove veličine. Ovo je veliki dan za Republiku Hrvatsku. Na njenoj teritoriji, u okviru njenih granica, njeni građani su osvojili svoju slobodu, svoje pravo da se u toj zemlji osjećaju svoji na svome. To je civilizacijsko dostignuće vrijedno velikog poštovanja – istakao je Kavazović. Prema njegovim riječima, u ovoj džamiji “obitava naš duh i naš identitet u kojem mi jesmo muslimani, baštinici Ibrahimove vjere u jednog Boga zajedno sa kršćanima i jevrejima.” On je istakao da Hrvatska danas iz Rijeke šalje poruku u svijet, ljudima u Evropi, islamskom svijetu, da svima njima podjednako pripadaju istok i zapad.
Hrvatski predsjednik Ivo Josipović je na svečanosti kazao da je “novootvoreni Islamski centar u Rijeci ponos Hrvatske, ponos Rijeke, i izuzetno važan vjerski objekat.
Predsjednik je istaknuo kako je Hrvatska zemlja vjerskih prava i sloboda te kako trebamo živjeti zajedno u ozračju međusobnog povjerenja i zajedničke vjere.
– A svi vi, Bošnjaci, Albanci, Hrvati, Romi, Arapi, Turci i ostali pripadnici islamske vjere upravo to pokazujete sve ove godine, kada je bilo najteže pokazali ste kako se brani i kako se gradi Hrvatska – rekao je Josipović.
Učenje dove prilikom otvaranja Islamskog centra
Učenje dove prilikom otvaranja Islamskog centra
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izrazio je uvjerenje da će stabilnost i prosperitet biti ključne odrednice budućih odnosa u regiji.
-Uvjeren sam da smo svi zajedno na novom početku i da će stabilnost i prosperitet biti ključne odrednice budućih odnosa u ovom dijelu Evrope. Poruke koje danas upućujemo iz Hrvatske imaju svoju istorijsku težinu i snagu o kojoj će svjedočiti i buduće generacije. Pogotovo što ih zajednički i iskreno šaljemo tek nepuna dva mjeseca prije nego što će Republika Hrvatska postati punopravna članica Evropske unije – kazao je Izetbegović. On je istakao da je Hrvatska dobro mjesto za život Bošnjaka muslimana, a način na koji je riješen njihov status može biti primjer i drugim evropskim zemljama.
-Mi muslimani vjerujemo u ajet iz Kur'ana časnog u kojemu stoji da je “Bog različite narode na zemlji stvorio kako bi se upoznavali”. Znamo da ćemo na ovom svijetu nastaviti živjeti zajedno, jedni pored drugih ili jedni sa drugima, pa je potpuno pogrešno težiti dominaciji jednih nad drugima – poručio je Izetbegović.

Gajs bin Mubarek al-Kuwari je izrazio zadovoljstvo uspjehom projekta započetog prije tri i pol godine.
-Ovo je centar koji će biti otvoren ne samo za muslimane, nego i za nemuslimane i pridonijeti suživotu u sredini koja je multikulturalna i multinacionalna kao što je to Rijeka – rekao je on.
Zagrebački muftija Aziz Hasanović je ocijenio kako je današnji dan “međaš u povijesti za Rijeku i cijelu Hrvatsku, multikulturnu, multinacionalnu i demokratsku zemlju. Izrazio je nadu da će Centar biti početak kvalitenije “saradnje Hrvatske i Katara na raznim poljima, da će ojačati turisitčku ponudu ovog kraja ali i biti mjestom sprječavanja svih vrsta radikalizama koje iskrivljavaju islam.”
Na kraju svečanosti, dovu je proučio bivši muftija Islamske zajednice u Zagrebu Ševko Omerbašić.

Visoki vjerski predstavnici
Visoki vjerski predstavnici
Otvaranju Islamskog centra prisustvovalo je oko 20 hiljada vjernika, a svečanost je prenosila Hrvatska televizija. Među gostima su bili i predsjednik hrvatskog Sabora, Josip Leko, šef izaslanstva EU u Hrvatskoj, Paul Vandoren, glavni tajnik Hrvatske biskupske konferencije, mons. Enzo Rodinis, kao i bivši predsjednik i premijerka Republike Hrvatske, Stjepan Mesić i Jadranka Kosor. Ispred Islamske zajednice u Crnoj Gori prisustvovali su član Mešihata i glavni imam Podgorice, Džemo Redžematović, i savjetnik reisa za pravna pitanja, Muharem Demirović.
Islamski centar, mjesto molitve i okupljanja oko 12 hiljada muslimana u Rijeci, već je, kako ističu u Islamskoj zajednici, prozvan najljepšom džamijom u Evropi. Kroz njegovih šest kupola i strukturu prepoznaje se idejni projekt preminulog kipara Dušana Džamonje, a materijalima i okolinom uklapa se u mediteransko podneblje. Ukupna površina građevine je oko 5.300 kvadratnih metara. Ima četiri etaže na kojima su džamija s pratećim prostorijama, uredi uprave Medžlisa Islamske zajednice Rijeka, kongresni centar, dvorana, restoran, društvene prostorije, stanovi, ima i podzemnu garažu. Minaret je visine 23 metra. Najviše novca za izgradnju Centra darovao je katarski emir Hamad bin Khalifa al-Thani, čije će ime nositi kongresni centar.
Temeljni kamen položen je 3. oktobra 2009. a gradnja je počela u martu 2010. godine.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.