Direktor medrese “Mehmed Fatih” posjetio Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu

Rahman ef. Kačar i  Zijad ef. Ljevaković
Rahman ef. Kačar i Zijad ef. Ljevaković

Sarajevo – Na poziv direktora Gazi Husrev-begove medrese Zijada ef. Ljevakovića direktor medrese “Mehmed Fatih” iz Podgorice Rahman ef. Kačar u drušvu profesora turskog jezika Sadmir ef. Hadžijića posjetio je Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu.

Povod ove posjete bila je svečana akademija 463. generacije matruranata i 31. generacija maturantica Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu. Ovom prilikom dvojica direktora su razgovarali o mogućnostima međusobne saradnje i realizacije projekata od zajedničkog interesa.

Husein ef. Kavazović i Rahman ef. Kačar
Husein ef. Kavazović i Rahman ef. Kačar

Viševjekovna tradicija Gazi Husrev-begove medrese dovoljno govori da je ona vrelo sa kojeg su potekle sve ostale medrese u regionu te da nam ona treba biti inspiracija na putu znanja i duhovnosti – istakao je direktor Kačar.

Neposredno prije početka svečane akademije direktori Ljevaković i Kačar su dočekali reisu-l-ulemu mr. Husein ef. Kavazovića gdje su uz kahvu i muhabet u vrlo prijateljskoj atmosferi dočekali vrijeme podnevskog namaza.

Svečana akademija je priređena u Begovoj džamiji kako je to i tradicija. Na svečanosti koja je bila skladno organizovana reisu-l-ulema Kavazović je u svom jako nadahnutom govoru poslao poruku maturantima i maturanticama, da budu svjesni da su se napajali sa Gazijinog vrela i da vode brigu o Gazijinom emanetu koji su preuzeli.

Svečana akademija u Begovoj džamiji
Svečana akademija u Begovoj džamiji

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.