Napad na džamiju Haverića u Golubovcima

Porušeni prozor Haverića džamije u Golubovcima
Porušeni prozor Haverića džamije u Golubovcima

– Danas su nepoznati počinioci oštetili zidine stare Haverića džamije u Golubovcima. Oštećen je nadprozorni dio drvenom motkom koja je, nakon obijanja gornjeg dijela prozora, bačena na lice mjesta. Inače, ova džamija je prošle godine očišćena, a susjedno muslimansko groblje donekle uređeno. Prošle godine je glavni imam u Podgorici sa svojim saradnicima razgovarao sa predstavnicima GO Golubovci kojima je predložio da se džamijski harem i groblje ograde, kako ne se ne bi desilo ovo što se danas desilo. očigledno da za to sa njihove strane nismo našli razumijevanja.
Ovom prilikom Islamska zajednica u Crnoj Gori oštro osuđuje rušenje starih zidina džamije i to smatra narušavanjem multikonfesionalnog sklada u Crnoj Gori. Zato pozivamo sve nadležne organe, Upravu policije, Glavni grad, Ministarstvo kulture i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, da otkriju, uhapse i po zakonu kazne počinioce ovog gnusnog djela, te da zaštite ovaj kulturno-vjerski objekat od daljeg urušavanja i napadanja.
Husein-paša Karadag je svome sinu Aliji-begu dao na upravljanje velike zemljišne posjede u Zeti, naročito u Golubovcima, Mahali, Berislavcima i Goričanima. Od tri podignute džamije u Zeti i danas postoje ostaci džamije Haverića u Goričanima. Imanja su se održala u vlasništvu porodice do agrarnih reformi u vrijeme Kraljevine Jugoslavije, kada su oduzeta i predana u vlasništvo kmetovima, koji su je obrađivali, napoličarima i bezemljašima, jer su vlasnici zemlje, potomci Alije-bega živjeli u Podgorici i bavili se trgovinom. Dakle, na osnovu ovih podataka zaključujemo da je ovu mahalsku džamiju čije su dimenzije 11×7 metara sagradili Haverići pa se po tome i naziva Džamija Haverića. Džamija je porušena prije pola vijeka, ali ne uslijed rata, i u takvom stanju ostala je sve do današnjih dana. Obodni zidovi džamije su ostali, mada sa vidnim oštećenjima i napraslinama. Jedino je mihrab ostao potpuno sačuvan i neoštećen.

Bočni prozor Haverića džamije u Golubovcima
Bočni prozor Haverića džamije u Golubovcima

Unutrašnjost Haverića džamije nakon čišćenja januara prošle godine
Unutrašnjost Haverića džamije nakon čišćenja januara prošle godine

1 komentar na “Napad na džamiju Haverića u Golubovcima”

  1. Kakva je to islamska zajednica koja ne smije da gradi na svojim parcelama?
    Godinama se plase da pocnu objekat u Staroj varosi na poligonu koji im je dodijeljen.
    Ovdje ne smiju da stave obicnu ogradu oko objekta koji je u njihovom vlasnistvu.

    Sram Vas i stid bilo!

    Komentariši

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.