U Sarajevu otvorena nova zgrada Gazi Husrev-begove Biblioteke

Bhb bibilotekaSarajevo – Spomen-ploču zvanično su otkrili reisu-l-ulema Islamske zajednice BiH Husein ef. Kavazović i ministar vakufa Države Katar Gajs bin Mubarek el-Kuvari. Ceremoniji je ispred Islamske zajednice u Crnoj Gori prisustvovao je reis Rifat ef. Fejzić.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini mr. Husein ef. Kavazović kazao je da je današnje otvaranje Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu “veliki dan za muslimane i Islamsku zajednicu u BiH”.

“Ovo je istinski blagdan kulture i pamćenja za sve stanovnike naše domovine, Bosne i Hercegovine. Otvaranjem zdanja Gazi Husrev-begove biblioteke, ona je dobila nove odaje i utočište. Dosanjali smo san generacija koje su brižno čuvale i sakupljale svjedočanstvo o nama, našem postojanju, kulturi i tradiciji. Danas im se zahvaljujemo, moleći Stvoritelja da generacije koje dolaze čuvaju ovo blago”, kazao je Kavazović.

Istakao je da je ovo i svojevrsna oda Vijećnici i Nacionalno i univerzitetskoj biblioteci koje su teško stradale tokom agresije na BiH, za razliku od fundusa Gazi Husrev-begove biblioteke koji je bio skromniji i bolje čuvan.

“Pitamo se nismo li odveć hrabri što je danas pokazujemo svijetu koji nas ne razumije, negira i proganja. Svijetu u kojem smo i dalje neshvaćeni, koji teško podnosi našu slobodu, hrabrost i odvažnost da biramo vlastiti duhovni put i kulturni obrazac. U nama je jaka vjera i odlučnost da pobijedimo zebnju koja nam se s vremena na vrijeme javi i odlučno zakoračimo u budućnost. U tome ćemo se ohrabriti sjećanjem na velikog Gazi Husrev-bega, sina ovog prelijepog grada i zemlje”, rekao je.

Posebno je istakao zahvalnost prvom predsjedniku Predsjedništva RBiH rahmetli Aliji Izetbegoviću te bivšem reisu-l-ulemi dr. Mustafi ef. Ceriću “kojima se ispunio san da se ovoj biblioteci osigura mjesto dostojno njenog imena”. Njihovu misiju je, kazao je, realizirao današnji član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i njegov stručni tim koji su radili na izgradnji objekta. Kavazović se u ime Islamske zajednice muslimana u BiH zahvalio državi Katar i emiru Katara na pomoći u realizaciji ovog projekta.

Direktor GHB Mustafa Jahić kazao je u svom obraćanju da se za biblioteke obično kaže da predstavljaju pamćenje o kulturnim i civilizacijskim dostignućima jednog naroda, a da knjige koje se čuvaju u bibliotekama svjedoče o bogatstvu njegovog nasljeđa.

On je istakao da je pitanje izgradnje nove zgrade ove biblioteke bila dugo godina jedna od glavnih tema i aktivnosti u radu Islamske zajednice u BiH.

Jahić je ovom prilikom podsjetio da je 2002. godine tadašnji emir Katara obećao izgradnju nove zgrade biblioteke, koja je i počela 2003, a završena je 2013. godine.

On je dodao da je Država Katar finansirala izgradnju nove zgrade biblioteke te da ukupna donacija Države Katar iznosi više od osam miliona američkih dolara.

“Simbolika današnje svečanosti premošćuje stoljeća i ujedinjuje geografski udaljene zemlje i narode u jedno bratstvo vođeno univerzalnim idejama služenja čovjeku i njegovom traganju za istinom i znanjem o sebi i svijetu u kojem živimo. Ovaj trijumf graditelja jasan je dokaz da su dobra djela trajna i neuništiva baština, ali i poruka rušiteljima gradova i paliteljima knjiga i biblioteka da zlo i mržnja nikad neće nadvladati”, poručio je u svom obraćanju član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Ministar vakufa Države Katar dr. Gajs bin Mubarek el-Kuvari uputio je danas poruku da je neophodno čuvati ljudsko znanje, uz uvažavanje na našeg identiteta i pravo da imamo različite poglede.

“To trebamo prenijeti budućim generacijama. Tako će se stvoriti ambijent za jačanje veza između naroda”, kazao je El-Kuvari.

Današnjem otvaranju je prisustvovao veliki broj poznatih ličnosti iz javnog i političkog života BiH kao i delegacija iz Katara.

U izgradnju nove zgrade najstarije javne biblioteke u Bosni i Hercegovini, koja sadrži najveći fond rukopisa na orijentalnim jezicima u jugoistočnoj Evropi, država Katar donirala je 8.850.000 američkih dolara ili oko 13 miliona konvertibilnih maraka.

Ovo je prva zgrada koja je namjenski građena da bude biblioteka, a ujedno i najstarija ustanova na prostorima zapadne Evrope i Balkana u kojoj se čuva najveći fond rukopisa na orijentalnim jezicima u jugoistočnoj Evropi.

Gazi Husrev-begova biblioteka najstarija je javna biblioteka u Bosni i Hercegovini koja radi kontinuirano od osnutka 1537. godine.

Biblioteka je danas opremljena najsavremenijom opremom za čitanje starih rukopisa kojima okosnicu čini oko 10.000 rukopisa na arapskom, turskom i perzijskom jeziku. Najstariji rukopis potječe iz 1105. godine. Biblioteka raspolaže sa dvije velike čitaonice i kongresnom dvoranom, a ima kapacitet za oko 400.000 knjiga.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.