Izvinjenje Nacionalnog odbora za bezbjednost vazdušnog saobraćaja

Islamska-Zajednica-u-Crnoj-GoriNacionalni odbor za bezbjednost vazdušnog saobraćaja poručio je danas da prilikom vježbe Otmica vazduhoplova, koja je izvedena u utorak na aerodromu Podgorica, niko ni u jednom aktu ili izjavi nije izjednačio islam i terorizam.
Islamska zajednica saopštila je ranije da je duboko nezadovoljna dijelom scenarija te vježbe prema kojem je uloga terorista dodijeljena radikalnim islamistima, navodeći da izjednačavanje terorista sa radikalnim islamistima ili muslimanima predstavlja uvredu za taj narod i podstiče islamofobiju.
U reagovanju Odbora navodi se da „niko ni u jednom aktu, kao i u bilo kojoj izjavi nije, nije izjednačio islam i terorizam, niti je to bilo ko imao i u primisli“.
„Vježba je oganizovana zbog međunarodnih obaveza, kao i međunarodne i nacionalne regulative koja obavezuje državu da u redovnim vremenskim intervalima organizuju ovakve vježbe“, pojasnili su iz Odbora.
Ta obaveza, kako su naveli, dobija još na značaju ako se ima u vidu Rezolucija Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija o stranim plaćenicima i posljednji Izvještaj o napretku Crne Gore, u kojem Evropska komisija navodi da će „Crna Gora morati da pojača kapacitete za prevenciju radikalizacije, uključujući izradu odgovarajućih mjera za suočavanje sa problemom stranih boraca.”
Iz Odbora su kazali da je Radna grupa, koja je pripremala scenario vježbe, to uradila na osnovu ranije izvršenih terorističkih akata, tako da se on bazirao na realnim događajima koji su se desili u prošlosti, konkretno na slučaj otmice vazduhoplova JAT-a iz 1981. godine i samoubilačkimbombaških napada u Londonu 2005. godine.
„Svim pripadnicima Islamske zajednice koji su se osjetili nelagodno zbog ove vježbe, Nacionalni odbor za bezbjednost civilnog vazduhoplovstva upućuje izvinjenje, uz napomenu da je cilj vježbe jačanje kapaciteta države u rješavanju slučajeva otmice vazduhoplova i da je on u potpunosti realizovan“, zaključuje se u reagovanju.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.