Hafiz Sulejman Bugari gostovao u Pljevljima

P1250830_resizePljevlja – U organizaciji Odbora Islamske zajednice Pljevlja, a u saradnji sa Islamskom zajednicom Bosne i Hercegovine, upriličeno je gostovanje Hafiza Sulejmana Bugarija, koji je u subotu nakon jacije namaza održao predavanje u Husein pašinoj džamiji u Pljevljima. Kako je njegov dolazak najavljen znatno ranije, tako je i raslo interesovanje Pljevljaka za prisustvom nesvakidašnjem događaju. Husein pašina džamija je bila pretijesna da primi sve one koji su hladno subotnje veče planirali da provedu u druženju sa uvaženim Hafizom i mnogi su se znatno prije početka predavanja morali vratiti kućama.

P1250812_resizeDžematu se obratio Samir ef. Kadribašić imam Husein pašine džamije i najavio protokol subotnje večeri. Potom se u ime Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori obratio Enis ef. Burdžović, rukovodilac Vjerskoprosvjetne službe Mešihata i izaslanik reisa Rifata ef.  Fejzića, poselamio prisutne i u kraćem obraćanju govorio o značaju okupljanja i druženja u džematu.

P1250824_resize-1U nastavku programa Hafiz Bugari je govorio o moralu i lijepom ponašanju vjernika, kao i o vječnoj ljubavi prema Stvoritelju, gubljenju prisnosti i intime sa Njim, koja se reflektuje na poremećene društvene odnose.

P1250856_resizeProgramu u Husein pašinoj džamiji prisustvovali su i: Amer ef. Šukurica sekretar Medrese i predsjednik Odbora Islamske zajednice Bijelo Polje, Avni Alaybeyoglu predstavnik Dijaneta republike Turske na mjestu imama u Bijelom Polju, Rejhan ef. Hot glavni imam iz Rožaja i Rahman ef. Nurković imam iz Rožaja, Sami ef. Džeko direktor „Bakije hanume“ Medrese iz Prijepolja, Murat ef. Bjelak imam iz Prijepolja i brojni musafiri iz Sarajeva, Prijepolja i Bijelog Polja. Nakon jednosatnog i nadahnutog predavanja, nastavljeno je druženje sa Hafizom Bugarijem u hotelu „Gold“. Sjutradan nakon sabah namaza u Husein pašinoj džamiji je upriličeno novo predavanje hafiza Bugarija, kojem je prisustvovao veliki broj omladine.P1250838_resize

Jakub Durgut

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.