Džamije i vakufi – garant našeg opstanka

Hatib Džemo ef. Redžematović u Husein-pašinoj džamiji
Hatib Džemo ef. Redžematović u Husein-pašinoj džamiji
Pljevlja – Jučer je hatib džume-namaza u Husein-pašinoj džamiji u Pljevljima bio glavni imam iz Podgorice Džemo ef. Redžematović. Tema jučerašnje hutbe je bila „U susret danu džamija“.
Na svečanom ručku sa ministrom Gulluce i ambasadorom Tanilir
Na svečanom ručku sa ministrom Gulluce i ambasadorom Tanilir
Džemo ef. Redžematović je govorio o značaju džamija, njihovom podizanju, posjećivanju i održavanju, naglašavajući da su ispod svodova džamija i mesdžida ponikli brojni univerzitetski centri, kao poznato sveučilište Al-Azhar. On je naglasio da je Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori uspio ove godine da vrati vlasništvo nad oduzetim mezarjem i džamijom u Zeti i da radi na tome da se još mnogo vakufa koji su oduzet ili porušeni vrate pravom vlasniku. Inače, u Podgorici je sedamdesetih godina oduzeto veliko muslimansko mezarje na Pobrežju koje je pretvoreno u park! – “Nove generacija muslimana i ova omladina danas koja je prisutna na džuma-namazu, garant su opstanka islama i vakufa u Crnoj Gori. Hvala Allahu, danas našim nastojanjima pritiču u pomoć naša braća iz R. Turske kojima se i ovom prilikom zahvaljujemo” – naglasio je pored ostalog hatib Redžematović.
Na džumi namazu u Husein pašinoj džamiji prisustvovala je i visoka delegacija Republike Turske, koju je predvodio ministar urbanizma i životne sredine Idris Gulluce. U visokoj državnoj delegaciji bili su i ambasador Republike Turske u Crnoj Gori Mehmet Niyazi Tanilir i generalni direktor državne Agencije za tapije i katastar R. Turske Davut Guney sa saradnicima. Nakon džume namaza za visoke goste upriličen je ručak u restoranu Gold, gdje su prisustvovali predstavnici Odbora Islamske zajednice Pljevlja i druge zvanice.
Nakon ručka ministar Idris Gulluce, ambasador Mehmet Niyazi Tanilir i Davut Guney, uručili su prigodne poklone, kao znak razumijevanja i dobre saradnje. Poklone su primili: Muriz Muslić, predsjednik Odbora Islamske zajednice Pljevlja, Džemo ef. Redžematović, glavni imam u Podgorici, Samir ef.
Ministar Idris Gulluce uručuje prigodne poklone imamima
Ministar Idris Gulluce uručuje prigodne poklone imamima
Kadribašić
, glavni imam u Pljevljima, Jakub Durgut, mujezin Husein pašine džamije, prof. dr. Enes Pelidija, profesor Sarajevskog Univerziteta i članovi stare pljevaljske porodice Ćulahović.
7

5Gosti su vidno zadovoljni boravkom u Pljevljima, najavili ponovni dolazak ukoliko se ukaže prilika uz žaljenje što nisu mogli ostati duže da bi uživali u gostoprimstvu Pljevljaka.8

Uručivanje poklona porodici Ćulahović
Uručivanje poklona porodici Ćulahović
Jakub Durgut
Prof. dr. Enes Pelidija prilikom uručenja poklona
Prof. dr. Enes Pelidija prilikom uručenja poklona

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.