Drugi svjetski kongres o islamskom buđenju

Drugi svjetski kongres o islamskom buđenju
Drugi svjetski kongres o islamskom buđenju

Teheran – Na poziv generalnog sekretara Svjetskog kongresa za islamsko buđenje, gospodina Ali Ekbera Velajetija, glavni imam u Podgorici, Džemo Redžematović boravio je u IR Iranu gdje je prisustvovao Drugom svjetskom kongresu za islamsko buđenje (World Assembly of Islamic Awaikening).

Kongres je trajao od 27. do 31. januara 2012. godine i obuhvatao je analize Arapskog proljeća i sveukupnog buđenja muslimanskog društva, a naročito, omladine. Na ovom samitu bilo je preko 1200 delegata iz 80 zemalja svijeta. Na prvoj sesiji prisutnima se obratio predsjednik IR Irana gospodin Mahmud Ahmadinedžad koji je govorio o principu pravde i ljubavi u islamu. Pored gospodina Ahmadinedžada prisutnima su se obratili gospodin Ali Ekber Velajati, Ibrahim Dža'feri, te predstavnici revolucionara iz Tunisa, Egipta, Libije, Jemena i Bahrejna. O tokovima sirijske revolucije nije bilo govora.

Gosti ovog Kongresa obisli su industrijski grad Aselvin na Perzijskom zaljevu, te tradicionalni grad Isfahan čije džamije i mostovi predstavljaju svjetsku baštinu zaštićenu od UNESCO-a.

Ovom prilikom se iskreno zahvaljujemo organizatoru Kongresa na izdvojeno vrijeme i trud, te na nesvakidašnje gostoprimstvo koje su svim učesnicima pružili.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.