Direktor medrese “Mehmed Fatih“ održao hutbu u Rožajama

Direktor Rahman ef. Kačar na hutbi u Rožajama
Direktor Rahman ef. Kačar na hutbi u Rožajama

Službenici Mešihata IZ-e u Crnoj Gori i medrese „Mehmed Fatih“ iz Podgorice bili su ovog ramazana hatibi na svakoj džumi u centralnoj džamiji u Rožajama. Džamija Sultan Murat II  kao po običaju bila je i ovog puta tijesna od ogromnog broja džematlija koji su došli da čuju džumansku hutbu. Hatib je bio direktor medrese Rahman ef. Kačar. U svom obraćanju direktor je poslao značajne poruke vezane za mjesec ramazan posebno se osvrnuvši na obavezu davanja zekata i sadekatul-fitra.

Kroz prizmu kuranskih ajeta i hadisa vrlo jasno je prezentirao koliki je značaj udjeljivanja i trošenja imetka na Allahovom putu. On je slikovito komentarisao kuranski ajet: “Primjer onih koji imovinu svoju troše na Allahovu putu sličan je zrnu iz kojega nikne sedam klasova, a u svakom klasu po stotinu zrna. A Allah povećava kome On hoće! Allah je neizmjerno dobar i Sveznajući!”

Riječ zekat je arapska riječ koja označava čišćenje, rast, napredovanje. Zekat, kao jedan od pet stubova islama, i obaveza koja nas određuje kao muslimane, označava čišćenje imetka od nečistoća kao pripreme za njegov rast, napredak i uvećavanje. Negirati zekat, kao strogu vjersku obavezu, znači izlazak iz vjere, a ne davanje zekata za osobu koja ga je dužna dati, prestavlja veliki grijeh koji podrazumjeva kako dunjalučku tako i ahiretsku kaznu i udaljava od Allahove dž.š. milosti.

Direktor je govorio o instituciji Bejtul-mala, koja datira još iz vremena Poslanika a.s., a o kojoj naš svijet malo zna a oni koji znaju nemaju dovoljno razvijenu svijest o značaju te institucije u našem vremenu. Islamska zajednica je krovna institucija svih pripadnika islama koja nadilazi sve moguće razlike među ljudima, rasne, nacionalne, političke i dr. Islamska zajednica je, naslanjajući se na Poslanikovu, a.s., praksu, preuzela na sebe odgovornost organiziranog prikupljanja zekata i njegovo trošenje u predviđene svrhe. Nadležna islamska vlast ima pravo, shodno vlastitom idžtihadu, za koji je odgovorna pred Bogom, odrediti prioritete u raspodjeli prikupljenog zekata. I ove godine Islamska zajednica je donijela odluku da se prikupljena sredstva od zekata i sadekatul-fitra usmjere u fond za održavanje medrese “Mehmed Fatih” u Podgorici. Pozivam sve one koji su dužni dati zekat i sadekatul-fitr da ispoštuju ovu odluku i nikako ne dovode u pitanje valjanost ovih ibadeta, rekao je ef. Kačar.

1 komentar na “Direktor medrese “Mehmed Fatih“ održao hutbu u Rožajama”

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.